Anadolu Üniversitesi'nde mizah mirası akademiye taşınıyor: Nasreddin Hoca yılı başladı

Anadolu Üniversitesi yeni akademik yılı 'Nasreddin Hoca' temasıyla açtı; 21 yeni bölüm, yaklaşık 250 bin af başvurusu ve dijital dönüşüm öne çıktı.

Yayın Tarihi: 28.09.2026 15:38
Güncelleme Tarihi: 28.09.2026 15:39

Anadolu Üniversitesi'nde mizah mirası akademiye taşınıyor: Nasreddin Hoca yılı başladı

Anadolu Üniversitesi 2026-2027 akademik yılı törenle açıldı

Anadolu Üniversitesi 2026-2027 Nasreddin Hoca Eğitim-Öğretim Yılı açılış töreni Öğrenci Merkezi Yunus Emre Salonu'nda gerçekleştirildi. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı ve üniversite yönetimi ile yerel ve siyasi yetkililerin katılımıyla sürdü. Rektör Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel etkinlikte semfoni ekibine teşekkür ederek Neşet Ertaş türkülerinin yorumlanmasının üniversite için ayrı bir anlam taşıdığını vurguladı.

Nasreddin Hoca teması ve kültürel vurgu:

Rektör Adıgüzel, geçtiğimiz yıl Yunus Emre yılı ilanının ardından bu yılın Nasreddin Hoca Eğitim-Öğretim Yılı olarak belirlendiğini açıkladı. Adıgüzel, Nasreddin Hoca'nın yalnızca fıkralardan ibaret olmadığı; Horasan erenleri ve tasavvufi geleneğin devamı olan bir kadı, imam ve rehber olarak tanıtılacağını söyledi. Ayrıca Mustafa Tatçı'nın araştırmalarına atıfla Sarıköy'ün Yunus Emre'nin köyü olduğuna dair bulgulara değinildi.

Eğitimde yapı ve içerik değişimi:

Rektör, değişimin fiziksel altyapıyla sınırlı kalmayıp eğitim içeriklerinde de gerçekleştiğini belirtti. Üniversitede Bilişim Teknolojileri Yüksekokulu ve Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi kuruldu; yapay zeka, oyun tasarımı ve animasyon gibi alanlara ağırlık veriliyor. Son bir yılda açılan 21 yeni bölümün yaklaşık 15'inin yeni nesil programlar olduğu, bunlardan 16'sının bu yıl eğitime başlayarak yaklaşık 700 yeni öğrenciyi ağırladığı aktarıldı. Üniversitenin Shanghai sıralamasına göre eğitim alanında Türkiye'de ikinci, dünyada 301-400 bandında yer aldığı bilgisi paylaşıldı.

Adıgüzel ayrıca Anadolu Üniversitesi'nin Ar-Ge'ye en çok fon ayıran ilk üç üniversiteden biri olduğunu ve öğrencilerin farklı alanlardan ders almasına olanak tanıyan, akredite kurumlardan alınan sertifikaların seçmeli ders olarak sayılmasını mümkün kılan 100'den fazla mikro yeterlilik uygulamasını hayata geçirdiklerini belirtti.

Öğrenci affı ve kayıtlar:

Rektör, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kapsamlı af yasası kapsamında ilişiği kesilen herkesin eğitime devam edebileceğini hatırlattı. Açıköğretim Fakültesi'nden bugüne kadar 5 milyon mezun verildiğini, sistemi yarım bırakmış yaklaşık 4 milyon kişinin bulunduğunu ve bu nedenle af yasasından en çok etkilenen kurumun Anadolu Üniversitesi olduğunu ifade etti. Aftan yararlanmak isteyenlere açıköğretim üzerinden eğitim tamamlama imkanı sunulduğunu ve bu süreçte yaklaşık 250 bin kişinin af kapsamında başvuru yaptığını söyledi. Ayrıca ikinci üniversite kapsamında 100 bin yeni öğrencinin üniversiteye katıldığı belirtildi.

Eskişehir ve akademik iklim:

Eskişehir Valisi Dr. Erdinç Yılmaz törende öğrencilere seslenerek kente ve üniversiteye hoş geldiniz dedi. Vali Yılmaz, Eskişehir'i bilim, kültür, sanat ve gençliğin buluştuğu bir gençlik başkenti olarak tanımladı ve öğrencilerden hem ders başarısına önem vermelerini hem de şehrin sosyal hayatına katkı sağlamalarını istedi. Yılmaz, üniversitenin 22 bin 529 öğrenci, bin 483 akademisyen ve 2 bin 790 idari personelle yeni akademik yıla girdiğini anımsatarak kamu yönetimi olarak üniversitelerin üretim, araştırma ve inovasyon çalışmalarının yanında olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Dünya düzeni ve dijital rekabet:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İnsan Hakları Başkanı Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın açılış dersinde gücün kaynağının tarihsel değişimini anlattı. Yalçın, tarım toplumuna geçişte gücün toprakta; Sanayi Devrimi ile sermayeye; günümüzde ise bilginin ve bilgi üreticilerinin elinde olduğunu ifade etti. Bugünün en güçlü aktörlerinin bilgi ve yazılım üreten isimler olduğuna dikkat çekti ve bunun ekonomik ve sosyal tekelleşmeyi beraberinde getirdiğini belirtti.

Yalçın, değişimin askeri alana da yansıdığına işaret ederek günümüzde çatışmalarda başarıyı belirleyen unsurların uydular, akıllı füzeler, İHA/SİHA sistemleri ve anlık karar mekanizmaları olduğunu söyledi. Önümüzdeki dönemin dijital soğuk savaş olarak tanımlanabileceğini ve rekabetin uydular, yazılımlar ve çipler merkezli yürüdüğünü vurguladı. ABD ve Çin arasındaki mücadelenin odak noktasında çip pazarı ve nadir toprak elementlerinin bulunduğunu; üretim ağırlığının Tayvan'da, hammadde tedarikinin büyük ölçüde Çin kaynaklı olduğunu ifade etti.

Törene Eskişehir Valisi Dr. Erdinç Yılmaz, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Deniz, CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI PROF. DR. HASAN BASRİ YALÇIN, ANADOLU ÜNİVERSİTESİ'NİN AÇILIŞ...

AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI PROF. DR. HASAN BASRİ YALÇIN, ANADOLU ÜNİVERSİTESİ'NİN AÇILIŞ TÖRENİNDE YAPTIĞI KONUŞMADA KÜRESEL GÜÇ DENGELERİNİN KÖKTEN DEĞİŞTİĞİNİ BELİRTEREK, ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMİN UYDULAR, YAZILIMLAR VE ÇİPLER ÜZERİNDEN YÜRÜYECEK BİR "DİJİTAL SOĞUK SAVAŞ" DÖNEMİ OLACAĞINI SÖYLEDİ.

Yazar
EDİTÖR

Murat Doğan

Ben Murat Doğan, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr'de Yaşam kategorisi için yazıyorum. Aslında 'yaşıyorum' desem daha doğru! Gastronomi ve seyahat yazarıyım. Sürekli yeni yerler keşfeder, yeni lezzetler denerim. Samimi, keyifli ve 'gurme' bir anlatımım olduğunu söylerler.