Madımak otu, kuzukulağıgiller familyasından, odunsu gövdeli, ufak pembe çiçekli, çok yıllık yenebilen otsu bir bitkidir. Halk arasında keçi memesi, söğüt otu, kuş ekmeği, çoban ekmeği gibi farklı isimlerle de bilinir. Anadolu’da özellikle iç Anadolu’da besin maddesi olarak kullanılır. Madımak otu, nisan ve mayıs aylarında toplanır ve yoğun talep görür. Madımak otunun, içeriğinde bulunan bazı maddeler sayesinde boğucu bir etkisi vardır. Peki madımak otu hangi hastalıklara iyi gelir? Ne zaman ve nasıl yetişir? Detaylarda...
MADIMAK OTU FAYDALARI NELERDİR?
Madımak otu, sağlık açısından birçok faydaya sahiptir. İşte madımak otunun faydalarından bazıları:
* Madımak otu, güçlü bir antioksidan özelliği sayesinde vücudu serbest radikallere karşı korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
* Madımak otu, çayı yapılarak içildiğinde mide ve bağırsakları rahatlatır, sindirimi kolaylaştırır ve ishal sorununa iyi gelir.
* Madımak otu, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur ve özellikle yüksek kan şekerini normal seviyelere indirmede etkilidir.
* Madımak otu basur rahatsızlığına iyi gelir. Madımak otu, damar büzücü bir etkiye sahiptir ve basur kanamalarını durdurabilir
* Madımak otu, idrar söktürücü bir etkiye sahiptir ve böbreklerin çalışmasını destekler.
* Madımak otu, antiseptik bir özelliğe sahiptir ve mide ve bağırsakta oluşabilecek enfeksiyonlara karşı korur.
* Madımak otu, zihin üzerinde canlandırıcı bir etkiye sahiptir ve zihinsel yorgunluğa iyi gelir.
MADIMAK OTU BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?
Madımak otu, besleyici değerleri yüksek olan ve hafif bir yeşillik olarak sofralarda yerini alan bir bitkidir. Madımak otunun %90’ı sudan oluşur. Yüksek bir bölümü sudan oluşmasına rağmen E, A, C, B2, B6 vitaminleri açısından oldukça zengindir. Ayrıca demir, fosfor, kalsiyum gibi mineralleri de içerir. Kalp sağlığı için önemli olan folik asit açısından da zengin bir bitkidir. Madımak otu, 100 gramında yaklaşık olarak 20 kalori enerji verir.
MADIMAK OTU NE ZAMAN VE NASIL YETİŞİR?
Madımak otu, doğada kendiliğinden yetişebilen ve farklı iklim koşullarına dayanıklı olan bir bitkidir. Ülkemizin birçok yerinde görülebilir. Madımak otu, nisan ve mayıs ayları arasında toplanır.
Tam da şu sıralar en tazesini ve en güzelini bulmak mümkündür. Madımak otunun yaprakları ve yumuşak sapları afiyetle tüketilir.
MADIMAK OTU NASIL KULLANILIR?
Madımak otu, kendisini birçok farklı yemekte gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz bir bitkidir. Taze taze alacağınız şu zamanlarda ondan şöyle kolayca, çıtır çıtır bir salata hazırlayabilirsiniz mesela. Dilerseniz ev yapımı yufkaların içine serpip üzerine de biraz tuz serpiştirerek afiyetle yiyebilirsiniz. Bunun dışında misler gibi çorbalar hazırlayabilir, gözleme ve börek gibi hamur işlerine ekleyeceğiniz iç harçta yer verebilirsiniz kendisine. Zeytinyağlı, pastırmalı, yumurtalı, yoğurtlu ya da sütlü nefis yemeği de sık sık yapılanlar arasındadır. Kurutulmuş halineyse aktarlardan ulaşabileceğiniz madımak otunun kurusuyla çay hazırlayabilir, mide ve bağırsaklarınızı bu çay sayesinde rahatlatabilirsiniz.