Amasya'da Yeşilırmak'ta Su Seviyesi Düştü, Taşkın Riski Azaldı

Yeşilırmak'ta debi 250 m³/s'den 160 m³/s'ye geriledi; yağışların azalması ve sazlık temizliği taşkın riskini düşürdü, vatandaşlar rahat nefes aldı.

Yayın Tarihi: 22.05.2026 14:00
Güncelleme Tarihi: 22.05.2026 14:04

Amasya'da Yeşilırmak'ta Su Seviyesi Düştü, Taşkın Riski Azaldı

Amasya'da Yeşilırmak'ta Su Seviyesi Düştü, Taşkın Riski Azaldı

Amasya'da bir hafta önce taşkınlara yol açan Yeşilırmakta su seviyesi düşerken, kent genelinde taşkın riski de azaldı. Yetkililer ve vatandaşlar alınan tedbirlerin etkisiyle rahat nefes alıyor.

Su debisindeki düşüş ve mevcut durum

Geçtiğimiz günlerde debinin yükselmesiyle taşkınlara neden olan nehirde, saniyede geçen su miktarının 250 metreküpten 160 metreküpe gerilediği bildirildi. Meteorolojik verilerdeki ve yerel yağışlardaki azalışın etkisiyle, yetkililer tehlikenin büyük ölçüde ortadan kalktığını değerlendiriyor.

Almus Barajı ve alınan önlemler

Tokat'ın Turhal ilçesindeki Almus Barajı'nın yüzde 100 doluluk oranına ulaşması sonrası Amasya'da alarm durumuna geçilmiş, köprü çevreleri ve kentteki kritik noktalarda önlemler artırılmıştı. Bu hazırlıklar, debideki azalışın etkisini güçlendiren faktörler arasında gösteriliyor.

Yerel çalışmalar ve vatandaş değerlendirmeleri

Yetkililer, nehir yatağında daha önce yapılan sazlık temizliği çalışmalarının da taşkın riskinin azalmasına katkı sağladığını belirtiyor. Bu müdahaleler, suyun akış kapasitesini destekleyerek özellikle yerleşim yerlerinin korunmasına yardımcı oldu.

Bir hafta önce köylerde meydana gelen taşkınları takip ettiklerini söyleyen vatandaş Cevat Aslantaş, "Amasya şehir merkezinde alınan tedbirler felaketi önledi. İnşallah bundan sonra da olumsuz şeylerle karşılaşmayız. Amasya’da şu an herhangi bir sıkıntıya rastlanmamakta" dedi.

Ziyaret beldesinde yaşayan Halil Dağlı ise, "Irmağın seviyesi düştü. Bazı araziler battı ama buna da şükür. Eğer yağışlar çok olmazsa felaketi atlattık diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Yetkililer, bölgedeki yağış durumunu izlemeye devam ederken, halk da alınan önlemler ve saha çalışmalarının etkisini gözlemliyor. Mevcut veriler, kısa vadede risk seviyesinin düştüğünü işaret ediyor.

ZİYARET BELDESİNDEN HALİL DAĞLI İSE, "IRMAĞIN SEVİYESİ DÜŞTÜ. BAZI ARAZİLER BATTI. AMA BUNA DA...

ZİYARET BELDESİNDEN HALİL DAĞLI İSE, "IRMAĞIN SEVİYESİ DÜŞTÜ. BAZI ARAZİLER BATTI. AMA BUNA DA ŞÜKÜR. EĞER YAĞIŞLAR ÇOK OLMAZSA HERHALDE FELAKETİ ANLATTIK DİYE DÜŞÜNÜYORUM" ŞEKLİNDE KONUŞTU.

AMASYA'DA BİR HAFTA ÖNCE TAŞKINLARIN YAŞANDIĞI YEŞİLIRMAK NEHRİ'NDE BUGÜN SANİYEDE GEÇEN SU...

Yazar
EDİTÖR

Mehmet Yılmaz

Ben Mehmet Yılmaz, 28 yaşındayım. İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin hırslı araştırmacı gazetecisiyim. Masa başında durmayı sevmem; sahada, meclis koridorlarında, siyasi kulislerde gerçeklerin peşindeyim. İdealist biriyim ve işimi ciddiyetle yaparım.