
Amasya'da Kuru Soğan Hasadı Sezonu Açıldı
Türkiye'nin önemli soğan üretim merkezlerinden Amasya'da kuru soğan hasadı dönemi başladı. Ülke genelinde kuru soğan üretiminin yaklaşık yüzde 15'ini karşılayarak, Ankara'dan sonra en büyük üretici konumundaki Amasya'da hasat sezonu dolayısıyla bir tören düzenlendi.
Vali Önder Bakan'dan Açıklamalar
Vali Önder Bakan, Oluz köyünde gerçekleştirilen programda bu yıl Amasya'da 90 bin dekar alanda 471 bin 215 ton kuru soğan üretimi beklendiğini ifade etti. Amasya'da soğan hasadı için mevsimlik tarım işçilerinin yoğun çaba gösterdiğini belirten Bakan, "Amasya, tarım alanlarının yüzde 45'inin kapalı devre sulandığı bir şehir. Çiftçilerimizi desteklemeye, onların yanında olmaya, daha fazla var etmeye çalışıyoruz" dedi.
Bakan, ülke olarak üretime vurgu yaparak, "Biz de bu üretim aksının önemli noktalarından biriyiz. Ülke üretiminin yaklaşık yüzde 15'i büyük bir rakam. Amasya ili, bu noktada büyük katkı sağlıyor. Çalışanlarımıza emekleri için çok teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.
Üretici Görüşleri
Soğan üreticisi Celalettin Çelik, Amasya'da yetiştirilen soğanın depolamaya dayanıklı, kalitesi ve albenisi yüksek olduğu için tercih edildiğini belirtti. Çelik, "Aile olarak soğanda ve patateste 6-7 bin dekar üretimimiz var. Soğan üretimimiz yılın şartlarına göre 35 ila 50 bin ton arasında değişiyor. Patates üretimimiz de 30 bin ila 35 bin ton" ifadelerini kullandı.
Programa İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, kurum müdürleri ve üreticiler katıldı.
Türkiye'nin önemli soğan üretim merkezlerinden Amasya'da hasat dönemi başladı.
Türkiye'nin önemli soğan üretim merkezlerinden Amasya'da hasat dönemi başladı.