Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Aman dikkat! Uzmanlar uyarıyor: Bilmeden yaptığınız bu alışkanlıklar, beyninizi aniden yaşlandırıyor!

Beynimiz vücudumuzun en önemli organlarından biri. Bizi biz yapan, düşünmemizi, öğrenmemizi, hatırlamamızı, duygu ve düşüncelerimizi ifade etmemizi sağlayan beynimiz. Peki beynimiz nasıl yoruluyor, nasıl besleniyor ve nasıl yaşlanıyor? Beynimizi nasıl koruyabiliriz? İşte bu soruların cevaplarını aradığımız haberimizde, beynin yorulması, beslenmesi ve yaşlanması ile ilgili bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.

Yayın Tarihi: 14.01.2024 16:40
Güncelleme Tarihi: 14.01.2024 16:40

Aman dikkat! Uzmanlar uyarıyor: Bilmeden yaptığınız bu alışkanlıklar, beyninizi aniden yaşlandırıyor!

Beynimiz gün boyunca pek çok işlemi gerçekleştiriyor. Karar veriyor, problem çözüyor, plan yapıyor, iletişim kuruyor, duyularımızı algılıyor, hareketlerimizi yönlendiriyor. Bu kadar çok iş yapan beynimiz elbette yoruluyor. Peki beynimizi ne yoruyor? Beynimizi nasıl besliyoruz? Beynimizin beslenmesi için hangi besinleri tüketmeliyiz? Beynimizin sağlıklı çalışması için hangi vitamin ve minerallere ihtiyacımız var? İşte bu soruların cevapları haberimizin devamında...

UYKUSUZLUK

Uyku beynimizin dinlenmesi ve yenilenmesi için çok önemli. Uyku sırasında beynimizdeki toksinler atılıyor, hafızamız güçleniyor, bağışıklık sistemimiz destekleniyor. Uykusuz kaldığımızda ise beynimizdeki işlevler bozuluyor, konsantrasyon, öğrenme, karar verme, problem çözme gibi yeteneklerimiz azalıyor. Uykusuzluk ayrıca stres, depresyon, anksiyete gibi ruhsal sorunlara da yol açabiliyor. Bu nedenle beynimizi korumak için günde ortalama 7-8 saat uyumaya özen göstermeliyiz.

STRES

Stres beynimizin en büyük düşmanlarından biri. Stres beynimizde kortizol hormonunun salgılanmasına neden oluyor. Bu hormon ise beynimizin öğrenme, bellek ve duygu merkezi olan hipokampüsü küçültüyor. Stresli olduğumuzda beynimizdeki sinir hücreleri arasındaki iletişim zayıflıyor, beynimizin plastisitesi azalıyor. Stres ayrıca beynimizin kan akışını ve oksijen alımını da azaltıyor. Bu nedenle stresi azaltmak için rahatlama teknikleri, meditasyon, nefes egzersizleri, hobiler, sosyal aktiviteler gibi yöntemler kullanmalıyız.

YANLIŞ BESLENME

Beynimiz vücudumuzun enerji tüketen en önemli organı. Beynimizin enerji kaynağı ise besinler. Ancak beynimiz her besinden aynı şekilde yararlanmıyor. Bazı besinler beynimizi beslerken, bazıları da zarar veriyor. Beynimizi yoran besinler arasında şeker, karbonhidrat, yağ, hazır gıdalar, kızarmış yiyecekler, işlenmiş etler, alkol, kafein gibi maddeler sayılabilir. Bu besinler beynimizdeki hücreleri hasara uğratıyor, iltihaplanmaya, oksidasyona, yaşlanmaya neden oluyor.

BEYNİ YAŞLANDIRAN BESİNLER

Beynimizi besleyen besinler ise omega-3, B12, B9, E, C, D vitaminleri, antioksidanlar, demir, magnezyum, çinko gibi maddeler içeren besinlerdir. Bu besinler arasında yağlı balıklar, yumurta, kırmızı et, yoğurt, tam tahıllar, ceviz, badem, fındık, yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, zencefil, zerdeçal, adaçayı, biberiye gibi gıdalar sayılabilir.

BEYNİMİZİ NASIL BESLEMELİYİZ?

Beynimiz vücudumuzun en önemli organlarından biri. Beynimiz vücudumuzun enerji tüketen en önemli organı. Beynimizin enerji kaynağı ise besinler. Ancak beynimiz her besinden aynı şekilde yararlanmıyor. Bazı besinler beynimizi beslerken, bazıları da zarar veriyor.

Beynimizin beslenmesi için en önemli besin grubu omega-3 yağ asitleri içeren besinlerdir. Omega-3 yağ asitleri beynimizin yapısının %60’ını oluşturan yağlardır. Bu yağlar beynimizin gelişimi, işlevi, korunması ve onarımı için çok önemlidir. Omega-3 yağ asitleri beynimizdeki sinir hücrelerinin iletişimini sağlar, hafıza, öğrenme, konsantrasyon, zeka, duygu durum gibi yeteneklerimizi geliştirir, depresyon, anksiyete, Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklardan korur.

BEYNİ BESLEYEN OMEGA 3

Omega-3 yağ asitleri en çok yağlı balıklarda bulunur. Somon, uskumru, sardalya, ton balığı, hamsi gibi balıkları haftada en az 2 kez tüketmeliyiz. Omega-3 yağ asitleri ayrıca ceviz, keten tohumu, chia tohumu, semizotu gibi bitkisel kaynaklarda da bulunur.

Beynimizin beslenmesi için bir diğer önemli besin grubu B vitaminleri içeren besinlerdir. B vitaminleri beynimizin enerji üretimi, sinir sistemi, kan dolaşımı, hormon dengesi, stres yönetimi gibi pek çok işlevi için gereklidir. B vitaminleri özellikle B12, B9 (folik asit) ve B6 vitamini beynimizin sağlığı için çok önemlidir. B12 vitamini beynimizin yapısını korur, sinir hücrelerinin miyelin kılıfını oluşturur, hafıza, öğrenme, konsantrasyon,