Altınordu'da 53 Yıldır Çilingirlik Yapan Usta Zekeriya Şentürk
1973'ten bu yana çilingirlik yapan Şentürk, el işçiliğiyle başlayan ustalığını makinelerle harmanlıyor
Zekeriya Şentürk, Ordu'nun Altınordu ilçesinde 1973'te açtığı iş yerinde çilingir ve anahtarcı olarak hizmet veriyor. 53 yıl boyunca mesleğini ilk günkü heyecanla sürdürdüğünü vurguluyor.
Meslek hayatı boyunca binlerce kilitli kapıyı açtı ve on binlerce anahtar çekimi gerçekleştirdi. Şentürk, mesleğe başladığı yıllarda makinelerin bulunmadığını, tüm anahtarları el işçiliğiyle yaptıklarını anlatıyor.
"Tüm anahtarları elimizde üretirdik" diye konuşan Şentürk, zaman içinde hazır anahtar kalıpları ve işleyen makinelerin ortaya çıktığını ve artık bu makinelerle çalışmalarını sürdürdüklerini belirtiyor.
Eskiden zanaat ve el marifetinin ön planda olduğunu kaydeden usta, "Eskiden el marifeti vardı, şimdi makineler konuşuyor" ifadelerini kullanıyor ve zanaatin önemine vurgu yapıyor.
Sağlığının el verdiği sürece mesleğini sürdürmeyi düşündüğünü söyleyen Şentürk, "Eşimizden, dostumuzdan Allah razı olsun, onlar bizi bırakmak istemiyor, biz de onları bırakmayacağız. Gidebildiğimiz yere kadar hizmet vermeye devam edeceğiz" diyerek müşteri ve komşularıyla kurduğu ilişkiye değiniyor.
ORDU’NUN ALTINORDU İLÇESİNDE YAŞAYAN ÇİLİNGİR USTASI ZEKERİYA ŞENTÜRK, MESLEK HAYATI YARIM ASRI AŞSA DA İLK GÜNKÜ HEYECANIYLA ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR.