Altın 4.700 dolar, gümüş 94,40 dolar seviyesini aştı — Uzman: Sistemsel güven kaybı fiyatlanıyor

Altın ons 4.700$ ve gümüş 94,40$'ı aştı; uzmanlar bu yükselişi küresel ekonomik ve finansal sisteme duyulan güven kaybının yansıması olarak değerlendiriyor.

Yayın Tarihi: 20.01.2026 23:26
Güncelleme Tarihi: 20.01.2026 23:26

Altın 4.700 dolar, gümüş 94,40 dolar seviyesini aştı — Uzman: Sistemsel güven kaybı fiyatlanıyor

Altın 4 bin 700 dolar, gümüş 94,40 dolar seviyesini aştı

Uzmanlar yükselişi küresel sistemin kırılganlığının fiyatlanması olarak görüyor

Altın ons fiyatı 4 bin 700 doların üzerine, gümüş ons fiyatı 94,40 dolar seviyelerine yükseldi. Bu fiyatlamalar küresel piyasalarda alışılmışın dışında bir sürece girildiğini ve yatırımcı davranışlarında belirgin bir değişimi işaret ediyor.

DEMAŞ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cumhur Kitiş, değerli metallerdeki yükselişin klasik piyasa dinamikleriyle açıklanamayacağını belirtti. Kitiş, bu hareketin "geçici bir dalgalanma olmadığını" ve "küresel sistemin kendi kırılganlığının fiyatlandırmasının neticesi" olduğunu vurguladı.

Kitiş'e göre söz konusu sert yükselişlerin arkasında birden fazla güçlü faktör bulunuyor: jeopolitik risklerin artması, merkez bankalarının rezerv politikalarındaki değişim, doların geleceğine dair belirsizlikler ve enflasyonun kalıcı hale gelmesi. Bu etkenler yatırımcıları güvenli limanlara yönlendiriyor; sonuç olarak fiziki talepte de belirgin bir artış gözleniyor.

Kitiş, piyasa dinamiklerine dair değerlendirmesinde şunları belirtti: "Piyasalar artık bugünü değil, yaklaşan riskleri satın alıyor." Gümüş cephesine ilişkin olarak ise hareketin altına kıyasla daha spekülatif bir zeminde ilerlediğini ifade etti ve ekledi: "Altın ve gümüş, spekülatif kazançtan çok, satın alma gücünü koruma aracı olarak değerlendirilmelidir. Bugün konuştuğumuz rakamlar bir zirve değil, yeni bir dönemin eşiğidir."

Sonuç olarak, değerli metaller bu süreçte sadece kısa vadeli yatırım aracı olmaktan çıkarak, sistemsel risklere karşı koruma işlevi gören bir tercih haline geldi. Kitiş, değerli metallerin sabırlı ve bilinçli yatırımcılar için önümüzdeki dönemde de güvenli liman olmayı sürdüreceğini belirtti.

DEMAŞ A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANI AHMET CUMHUR KİTİŞ

DEMAŞ A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANI AHMET CUMHUR KİTİŞ

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.