Alo adalet 135 devrede: üç pilot ilde uzun süren dosyalara yapay zekâ destekli başvuru imkânı

1 Eylül'de Ankara Batı, İzmir ve Kayseri adliyelerinde başlayacak Alo Adalet 135 ile 5 yılı aşan dava ve 3 yılı aşan soruşturma dosyalarına yapay zekâ veya uzman desteğiyle başvuru yapılabilecek.

Yayın Tarihi: 29.08.2026 17:36
Güncelleme Tarihi: 29.08.2026 17:36

Alo adalet 135 devrede: üç pilot ilde uzun süren dosyalara yapay zekâ destekli başvuru imkânı

Alo Adalet 135 pilot uygulaması hayata geçiriliyor

Adalet Bakanı Akın Gürlek, uzun süren dava ve soruşturma dosyalarına ilişkin vatandaşların başvurularını hızlandırmak ve süreci daha şeffaf hale getirmek amacıyla yeni iletişim hattı Alo Adalet 135i devreye alacaklarını bildirdi. Bakan Gürlek, uygulamanın 1 Eylül itibarıyla pilot olarak Ankara Batı, İzmir ve Kayseri adliyelerinde başlatılacağını kaydetti.

Pilot uygulama ve kapsamı:

Sistem ilk etapta ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve bölge idare mahkemelerindeki dosyaları kapsayacak. Başvuru hakkı; dava dosyalarında 5 yılı ve üzeri, soruşturma dosyalarında ise 3 yılı aşan süreler için tanınacak. Vatandaşlar, dosya durumlarına ilişkin taleplerini hattı kullanarak iletebilecek.

Başvuruların alınması aşamasında başvuranların güvenli kimlik ve iletişim doğrulaması yapılacak. Başvuru işlemleri öncelikle yapay zekâ destekli sesli asistan üzerinden yürütülebilecek; asistanla tamamlanamayan veya talep edilen başvurular ise uzman temsilciye yönlendirilecek.

Başvuru sonrası süreç ve bilgilendirme:

Alınan başvurular, Yargı Hizmetlerinin Etkinliği Bürolarına iletilecek. Gerekli hâllerde ilgili mahkeme veya ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından değerlendirme yapılacak ve Hakimler ve Savcılar Kurulu kriterleri doğrultusunda sonuçlandırma gerçekleştirilecek.

Dava dosyalarına ilişkin değerlendirme sonuçları başvurucuya SMS yoluyla bildirilecek. Soruşturma dosyalarında ise gizlilik ilkesi gereği yalnızca başvurunun alındığına dair bilgilendirme yapılacak.

Bakan Gürlek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye Yüzyılı hedefi doğrultusunda adalet hizmetlerini daha hızlı, etkin ve erişilebilir hale getirmeye devam edeceklerini ve uygulamaların adım adım hayata geçirileceğini belirtti.

Bakan Gürlek: "1 Eylül itibarıyla pilot illerimizde alo adalet 135 hizmetini hayata geçiriyoruz"

Bakan Gürlek: "1 Eylül itibarıyla pilot illerimizde alo adalet 135 hizmetini hayata geçiriyoruz"

Yazar
EDİTÖR

Yusuf Arslan

Ben Yusuf Arslan, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr'nin Teknoloji editörüyüm. Tam bir 'geek' olduğumu söyleyebilirim. Yeni çıkan cihazlar, oyunlar, uygulamalar... Hepsini ilk ben denerim. Akıcı ve eğlenceli bir dille teknoloji incelemeleri yazarım.