Almanya Maliye Bakanı Lars Klingbeil, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun uzun vadeli bütçe planını eleştirerek, yeni gelir kaynağı olarak önerilen ek kurumlar vergisinin 'yanlış sinyal' gönderdiğini ifade etti.
Klingbeil, Güney Afrika'nın Durban kentinde düzenlenen G20 Maliye Bakanları toplantısı sırasında, AB Komisyonu’nun 2028-2034 bütçesinin 2 trilyon avroya çıkarılması planını da değerlendirdi. Bu bütçenin 'kabul edilebilir' olmadığını belirten Klingbeil, 'Mali durumumuzla kesinlikle orantılı kalmalıyız. Bunun başarılamadığına inanıyorum.' dedi.
Ek kurumlar vergisi önerisini hedef alan Klingbeil, Almanya'nın bu öneriyi desteklemeyeceğini vurgulayarak, 'Herkes bize gelmeli. Biz yatırımların Almanya'da ve Avrupa'da yapılmasını istiyoruz. Avrupa Komisyonu tarafından önerilen kurumlar vergisi bu haliyle yanlış sinyal göndermektedir.' değerlendirmesinde bulundu.
AB Komisyonu, bütçeye yeni gelir kaynakları olarak yıllık satışları 100 milyon avronun üzerinde olan büyük şirketlerden vergi alınmasını önerirken, ulusal tütün vergilerinden elde edilen gelirin yüzde 15'inin Brüksel'e aktarılmasını da öngörmektedir.
Alman hükümeti, AB Komisyonu'nun bu bütçe planını 'kabul edilemez' bulduğunu ifade etti. Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından önerilen yaklaşık 700 milyar avroluk artışın 'kabul edilemez' olduğu belirtildi. Açıklamada, 'Tüm üye devletlerin ulusal bütçelerini konsolide etmek için önemli çabalar sarf ettiği bir dönemde AB bütçesinde önemli bir artış kabul edilemez. Bu nedenle Komisyon'un teklifini kabul etmemiz mümkün değildir.' ifadeleri kullanıldı.