Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan Tepki
Almanya, İran'ın Berlin'de bulunan Büyükelçisini, İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle Dışişleri Bakanlığına çağırdı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Fischer, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında bu durumu duyurdu.
Büyükelçi Yerinde Değil
Sözcü Fischer, İran Büyükelçisi'nin şehir dışında olduğunu kaydederek, onun yerine maslahatgüzarın bakanlığa geldiğini söyledi. Fischer, "İran'ın İsrail topraklarına yönelik doğrudan saldırısını en güçlü şekilde kınadığımızı ve bu saldırının hiçbir şekilde haklı bir gerekçesi olamayacağını vurguladık." dedi.
İran'a Yaptırım Tehditleri
Fischer, İran yönetimine, müttefik ülkeleri de dahil olmak üzere, daha fazla saldırıdan kaçınma çağrısını ilettiklerini belirtti. Bir dizi yaptırımın uygulanmasına ilişkin sorulara da yanıt veren Fischer, bu konuyla ilgili hazırlanmış bir "alet kutusu"na sahip olduklarını ifade etti. Ayrıca, bu önlemlerin Avrupa ve uluslararası ortaklarla görüşülerek değerlendirileceğini dile getirdi.
Diplomatik Görüşmeler Devam Ediyor
Ayrıca, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un, bugün ABD, İngiltere, Fransa ve İtalya'nın Dışişleri Bakanlarıyla telefon görüşmesi yapacağı bilgisi verildi.
İsrail ile BM Arasındaki Gerginlik
Fischer, İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’i "istenmeyen adam" ilan etmesine ilişkin bir soruda, "Bu haberi not ettim" yanıtını verdi. Fischer, mevcut gerginliklerin aşılabilmesi adına daha fazla diyalog kurulması gerektiğini vurguladı ve bu tür adımların yararlı olmadığını belirtti.