Almanya'da Yeşiller, CDU/CSU ve SPD'nin Savunma ve Yatırım Paketine Onay Vermeyecek

Almanya'da Yeşiller, CDU/CSU ve SPD'nin savunma ve yatırım paketine onay vermeyeceklerini duyurdu.

Yayın Tarihi: 10.03.2025 19:33
Güncelleme Tarihi: 10.03.2025 19:33

Almanya'da Yeşiller, CDU/CSU ve SPD'nin Savunma ve Yatırım Paketine Onay Vermeyecek

Yeşiller Partisi'nden Karşı Çıkış

Almanya'da Yeşiller Partisi, genel seçimlerin ardından yeni hükümeti kurmak üzere Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile hazırlanan savunma ve yatırım paketine onay vermeyeceklerini açıkladı.

Koalisyon Müzakereleri ve Oylama Süreci

Yeşiller Federal Meclis Grubu Eş Başkanı Katharina Dröge, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, partisinin üst kurullarında söz konusu paketin Meclis'te yapılacak oylamada nasıl bir tutum sergileneceği üzerinde durduklarını belirtti.

Dröge, paketin geçmesi için anayasada değişiklik yapılması gerektiğine dikkat çekerek, milletvekillerine bu yasa değişikliklerine onay vermemelerini tavsiye edeceğini ifade etti.

Parti Üst Düzeylerinden Gelen Yorumlar

Yeşillerin Eş Genel Başkanı Franziska Brantner, partinin CDU/CSU ve SPD'nin seçim vaatlerini finanse etmeye hazır olmadığını vurguladı.

Öte yandan, SPD Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil, Yeşillerin endişelerini ciddiye aldığını, bu akşam Yeşillerin yöneticileriyle görüşeceğini kaydetti. Klingbeil, paketin Meclisten geçeceği umudundan vazgeçmeyeceğini dile getirdi.

Paketin İçeriği ve Anayasa Değişikliği Gerekliliği

CDU/CSU ve SPD, daha yüksek savunma harcamaları için anayasada borç freninin gevşetilmesi ve altyapı yatırımları için 500 milyar avroluk bir fon kurulması konusunda uzlaşmıştı. Ancak, borç freninin gevşetilmesi için anayasadaki ilgili maddeyi değiştirmek gerekecek.

Mecliste, CDU/CSU ve SPD anayasa maddesini değiştirmek için yeterli sandalye sayısına ulaşamadığı için Yeşillerin desteğine ihtiyaçları var. Federal Meclis'te 13 ve 18 Mart tarihinde savunma ve yatırım paketine ilişkin görüşmelerin yapılması planlanıyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı