
Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK) tarafından yapılan bir ankete göre, yurt dışında faaliyet gösteren Alman şirketlerinin %58'i son 12 ayda ek ticaret engelleri ile karşı karşıya kaldı. Bu oran, 2012'den bu yana kaydedilen en yüksek ikinci seviyeye ulaştı; geçen yıl bu oran %61 düzeyindeydi.
Anket sonuçlarına göre, Alman şirketlerinin %59'u yerel sertifikasyon gerekliliklerine dair şikayetlerini dile getirirken, %45'i artan güvenlik düzenlemeleri, şeffaf olmayan mevzuat ve yüksek gümrük tarifelerinin planlamalarını zorlaştırdığını ve maliyetleri artırdığını belirtti.
DIHK'nın anketine katılan şirketlerden %70'i, ABD'nin ticaret politikalarının işlerini olumsuz yönde etkileyeceğini öngörüyor. Şirketlerin %23'ü bu yıl dış ticaretin zayıflayacağını, %15'i ise toparlanacağını tahmin ediyor.
Jeopolitik Riskler ve Korumacılık
DIHK Dış Ticaret Direktörü Volker Treier, ABD'nin korumacı politikalarına dikkat çekerek, "Artan ticari engeller ve Washington'dan gelen korumacı sinyaller şirketlerimiz için büyük endişe oluşturuyor," dedi. Treier, Alman şirketlerinin farklı lokasyonlar için şiddetli bir rekabete girdiğini belirtirken, "Almanya ve Avrupa'daki düzenlemelerin uluslararası ticareti nasıl zorlaştırdığını giderek daha fazla görüyoruz," diye ekledi.
Gelecek İçin İhtiyaç Duyulan Koşullar
Treier, Alman şirketlerin net bir çerçeve koşuluna ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, "Şirketlerin yurt içinde değer yaratma yükünü hafifletmezsek, uluslararası alanda zemin kaybetmeye devam edeceğiz. Dış ticaretin önündeki engeller bir an önce kaldırılmalı; küresel ortam yeterince zor, daha fazla bürokrasiyi kaldıramayız," değerlendirmesinde bulundu.