DOLAR
42,84 -0,06%
EURO
50,68 0,04%
ALTIN
6.187,36 -0,1%
BITCOIN
3.733.855,06 0,9%

Alaşehir semt pazarında bal kabağı: Meyvesi ve çekirdeğiyle şifa kaynağı

Manisa Alaşehir pazarında satılan bal kabağı, meyvesi ve çekirdeğiyle vitamin-mineral deposu olarak ilgi görüyor; kilosu ort. 25 TL, tanesi 100 TL'den başlıyor.

Yayın Tarihi: 24.12.2025 10:56
Güncelleme Tarihi: 24.12.2025 10:56

Alaşehir semt pazarında bal kabağı: Meyvesi ve çekirdeğiyle şifa kaynağı

Alaşehir semt pazarında bal kabağı hem meyvesi hem çekirdeğiyle dikkat çekiyor

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde kurulan semt pazarında satışa sunulan bal kabağı, hem kendisi hem de çekirdeğiyle şifa kaynağı olarak ilgi görüyor.

Üreticinin notları: Evrenli Mahallesi ve Mustafa Uslu

Evrenli Mahallesi’nde tarlasında doğal yöntemlerle yetiştirdiği bal kabaklarını pazara getiren 67 yaşındaki üretici Mustafa Uslu, bal kabağının faydalarının saymakla bitmediğini söyledi.

Uslu, üretim ve tüketimle ilgili olarak şunları aktardı: "Eskiden atalarımızdan dinlerdik, şimdi teknoloji gelişti, internetten de öğreniyoruz. Kabağın kendisi ayrı, çekirdeği ayrı şifa kaynağı. Ekonomik olarak ucuz ama faydası çok. Mutlaka tüketilmesi gereken bir ürün."

Üretici, bal kabaklarının mutfakta farklı şekillerde değerlendirilebildiğini belirterek: tatlısı yapıldığını, kaynatılarak tüketildiğini, gözlemesinin yapıldığını ve çekirdeğinin çerez olarak da yaygın şekilde tüketildiğini vurguladı.

Uzman görüşleri: Besin değeri ve sağlık faydaları

Haberde aktarılan uzman değerlendirmelerine göre bal kabağı, A ve C vitamini, beta-karoten ve lif açısından zengin; bağışıklık sistemini güçlendirdiği, göz sağlığını koruduğu ve sindirimi kolaylaştırdığı ifade ediliyor.

Kabak çekirdeğinin ise protein, sağlıklı yağlar, magnezyum ve çinko bakımından zengin olduğu; kalp sağlığını desteklediği, bağışıklığı güçlendirdiği ve özellikle erkeklerde prostat sağlığına katkı sağladığı belirtiliyor.

Pazar fiyatları ve erişilebilirlik

Habere göre pazarda bal kabağının kilosu ortalama 25 TL olarak satılıyor. Büyüklüklerine göre ise tanesi 100 TL'den başlayan fiyatlarla alıcı buluyor.

Uslu, bal kabağının ülkenin her yerinde üretilebildiğini, bu nedenle her yörenin kendine özgü tüketim biçimleri bulunduğunu ve ürünün ekonomik olarak ulaşılabilir olduğunu ifade etti.

Özetle, üretici ve uzman görüşleri bal kabağını besin değeri yüksek, erişilebilir ve farklı şekillerde değerlendirilebilen bir gıda olarak öne çıkarıyor.

MANİSA’NIN ALAŞEHİR İLÇESİNDE KURULAN SEMT PAZARINDA SATIŞA SUNULAN BAL KABAĞI, HEM KENDİSİ HEM DE...

MANİSA’NIN ALAŞEHİR İLÇESİNDE KURULAN SEMT PAZARINDA SATIŞA SUNULAN BAL KABAĞI, HEM KENDİSİ HEM DE ÇEKİRDEĞİYLE ŞİFA KAYNAĞI OLARAK İLGİ GÖRÜYOR. EVRENLİ MAHALLESİ’NDE TARLASINDA DOĞAL YÖNTEMLERLE YETİŞTİRDİĞİ BAL KABAKLARINI PAZARA GETİREN 67 YAŞINDAKİ ÜRETİCİ MUSTAFA USLU, BAL KABAĞININ FAYDALARININ SAYMAKLA BİTMEDİĞİNİ SÖYLEDİ.

MANİSA’NIN ALAŞEHİR İLÇESİNDE KURULAN SEMT PAZARINDA SATIŞA SUNULAN BAL KABAĞI, HEM KENDİSİ HEM DE...

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.