Alanya'da 'Antalya Mavi Akdeniz İnisiyatifi' etkinliği Damlataş 100. Yıl Atatürk Parkı'nda
5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında Antalya Valiliği himayesinde, Alanya Kaymakamlığı ve Alanya Belediyesi iş birliğinde düzenlenen Antalya Mavi Akdeniz İnisiyatifi programı Damlataş 100. Yıl Atatürk Parkı'nda gerçekleştirildi.
Açılış ve konuşmalar
Program, Alanya Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği Başkanı Şerefnur Kayhan'ın açılış konuşmasıyla başladı.
Haydar Uyar konuşmasında: "Bütün çevresel çabalarımızın nihai amacı sürdürülebilir bir çevre oluşturmaktır. Bugün girdiğimiz bir nehre 30 yıl sonra yeniden girebiliyorsak, aynı şekilde o nehri bulabiliyorsak sürdürülebilir bir çevre oluşturmuşuz demektir. Hepimize bu konuda önemli görevler düşüyor. Öncelikle dikkat etmemiz gereken konu, atık üretmemektir. Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başına düşen evsel atık miktarının azaltılması için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Ülkemizde ise bu rakam Avrupa ortalamasının üzerindedir. Alanya Belediyesi olarak ilgili birimlerimizle önemli uygulamaları ve çalışmaları hayata geçiriyoruz. İlk kez apartman bazlı geri dönüşüm sistemini uygulamaya koyduk ve bu çalışma her geçen gün daha fazla ilgi görüyor. Giysi kumbaraları, atık pil toplama gibi çeşitli uygulamalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. Okullarımızda da sıfır atık kapsamında farkındalık çalışmaları yürütüyoruz" dedi.
Antalya’da deniz hep temiz
Alanya Kaymakamı Şakir Öner Öztürk etkinlikle ilgili olarak: "Bugün; çevreye, doğaya, sahile ve denize sahip çıkma günüdür. Sayın Valimiz önderliğinde, COP31 faaliyetlerine hazırlık amacıyla başlatılan bir çalışmanın başlangıcını yapıyoruz. Yıl sonuna doğru, 200 ülkenin temsilcilerinin, devlet başkanlarının ve çevre bakanlarının katılımıyla önemli bir program gerçekleştirilecek. Yaklaşık 200 bin kişinin katılımıyla çevre sorunları ve çözüm önerileri ele alınacak. Çocuklarımıza daha iyi bir dünya bırakabilmek adına neler yapmamız gerektiği konuşulacak. Antalya genelinde 'Antalya’da Deniz Hep Temiz' mottosuyla somut bir hedef belirlendi. Şehrimizin en önemli miraslarından biri olan denizimizin temiz tutulması gerekiyor. Deniz, bizim en önemli değerlerimizdendir. Denizlerimizin gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarılması gerekiyor. Başta Sayın Valimiz Hulusi Şahin olmak üzere, bu etkinliğe emek veren herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
Atık pil yarışması ve okul ödülleri
Alanya Belediyesi ve Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen Atık Pil Toplama Kampanyası'nda dereceye giren okullara ödüller verildi. Yarışmada Ayşe Melahat Erkin Ortaokulu 110 kilogram ile üçüncü, Gülseren Hüseyin Doğan İlkokulu 174 kilogram ile ikinci, Konaklı Menderes İlkokulu 368 kilogram ile birinci oldu.
Eko-Okul Projesi kapsamında Yeşil Bayrak almaya hak kazanan okulların temsilcilerine bayrakları takdim edildi: Alaaddin Keykubat İlkokulu, Alaattin Keykubat Anaokulu, Alanya Şehit Cennet Yiğit Anaokulu, Alanya Zübeyde Hanım Anaokulu, Can Anaokulu, Hamit Özçelik İlkokulu, Kestel Akdeniz İlkokulu, Kestel Akdeniz Ortaokulu, Kılıçaslan Anaokulu, Konaklı Kemal Atlı İlkokulu, Konaklı Menderes Anaokulu, Sahire Tüzün Anaokulu, Sami Bekar İlkokulu, Toslak Ketenlik İlkokulu ve Toslak Ketenlik Ortaokulu.
En güzel balkon ve bahçe yarışması ile sahil temizliği
Etkinlik, Alanya Belediyesi'nin geleneksel En Güzel Balkon ve Bahçe Yarışması ödül töreniyle sürdü. En Güzel Balkon'da üçüncülük Natalia Özkorkmaz'a, ikincilik Liudmyla Kvasıborska'ya, birincilik ise Fatma İnkaya'ya verildi. Mansiyon ödülleri Semih Biçerman, Mine Murat ve Sevgi Şahin'e gitti. En Güzel Bahçe'de üçüncü Doğuş Zengin, ikinci Büşra Akay, birinci Suna Çiçek oldu.
Antalya Valisi Hulusi Şahin ile telekonferans görüşmesinin ardından protokol üyeleri ve öğrenciler sahile giderek çöp topladı.
5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA, ANTALYA VALİLİĞİ HİMAYESİNDE; ALANYA KAYMAKAMLIĞI VE ALANYA BELEDİYESİ İŞ BİRLİĞİNDE DÜZENLENEN “ANTALYA MAVİ AKDENİZ İNİSİYATİFİ” PROGRAMI, DAMLATAŞ 100. YIL ATATÜRK PARKI’NDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.