Alanya’da deneme amaçlı ekilen ananasta ilk meyve topaları görüldü

Alanya'da bin metrekarelik deneme alanında yetiştirilen ananaslar, iki buçuk yıllık gelişim sonrası ilk meyve topalarını verdi; üreticiler ilk hasadı bekliyor.

Yayın Tarihi: 08.05.2026 11:12
Güncelleme Tarihi: 08.05.2026 11:21

Alanya’da deneme amaçlı ekilen ananasta ilk meyve topaları görüldü

Alanya’da deneme amaçlı ekilen ananasta ilk meyve topaları görüldü

Bin metrekarelik deneme parselinde iki buçuk yıllık gelişimin ardından verime geçiş

Antalya'nın Alanya ilçesinde tropikal meyve üretimi çeşitlenmeye devam ediyor. Bölgedeki üreticiler tarafından deneme amaçlı ekilen ananas bitkilerinde ilk meyve topaları görülmesi, hem üreticiler hem de sektör temsilcileri tarafından olumlu karşılandı.

Alanya Tropikal Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Ali Hüddoğlu, yaklaşık 2 yıl önce bin metrekarelik bir alanda başlanan ananas üretiminde olumlu sonuçların alındığını belirtti. Hüddoğlu, 'Alanya'mızda 40'a yakın tropikal meyve üretiyoruz. Bunlardan bir tanesi de ananas. Ananası da bahçelerimizde deniyoruz. Bölgemizde de yoğun bir ekim var. Ananas iki buçuk sene içerisinde verime geçti. Şu anda gelişimi güzel. Topalarını vermeye başladı. Önümüzdeki aylarda hasat edeceğiz. Bu şekilde devam ederse ananas verimliliği güzel olacak. Çünkü ülkemizde çok fazla ananas tüketimi var. Yerli üreticiye destek verildiğinde bu şehirde tropikal meyvenin her çeşidini üretebiliriz' dedi.

Alanya'da avokado, mango, papaya, ejder meyvesi ve passion fruit gibi ürünlerle birlikte denenen ananas, bölgenin iklim yapısına uyum sağladığı gözlemlendi. Deneme üretimindeki olumlu gelişim, üreticilerin alternatif tropikal ürünlere olan ilgisini artırdı.

Kristina Hüddoğlu ise denemeye ilişkin, 'Eşim tropikal meyve üretiyor. Benim en sevdiğim meyve ananas olduğu için bahçemize ananas ekelim dedik, denemek istedik. Alanya'da oluyor. Meyve olgunlaştıkça rengini değiştirecek, turuncu ve sarı olacak. Ama çok güzel gelişiyor' ifadelerini kullandı.

Bahçedeki ananasların beklenen gelişimi göstermesiyle birlikte, önümüzdeki aylarda yapılacak ilk hasat sonrası ananas üretiminin Alanya'da yaygınlaşması öngörülüyor. Üreticiler, bölgesel iklim avantajı ve artan deneyim sayesinde tropikal meyve çeşitliliğinin daha da artabileceğini belirtiyor.

ANTALYA'NIN ALANYA İLÇESİNDE TROPİKAL MEYVE ÜRETİMİ HER GEÇEN YIL ÇEŞİTLENİRKEN, DENEME AMAÇLI...

ANTALYA'NIN ALANYA İLÇESİNDE TROPİKAL MEYVE ÜRETİMİ HER GEÇEN YIL ÇEŞİTLENİRKEN, DENEME AMAÇLI EKİLEN ANANASLARDA İLK MEYVE TOPALARININ GÖRÜLMESİ ÜRETİCİYİ HEYECANLANDIRDI.

ALİ HÜDDOĞLU'NUN EŞİ KRİSTİNA HÜDDOĞLU

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.