Akşener’den yeni anayasa çıkışı: Önce mevcut Anayasa’ya uyun
üksek yargıda yaşanan gerilim, Türkiye’nin gündemine bomba gibi düştü. Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla başlayan kriz, anayasa değişikliği tartışmalarını da beraberinde getirdi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında konuya ilişkin sert açıklamalarda bulundu. Akşener, “Anayasa değişikliğini konuşmadan önce mevcut Anayasa’ya uymanız gerekiyor. Siz daha, var olan Anayasa’nın hükümlerini yok sayarken neyi, nasıl değiştireceksiniz?” dedi.

Akşener, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Can Atalay davasıyla ilgili olarak, Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından, yüksek yargıda yaşanan gerilimi değerlendirdi.
Akşener, “Can Atalay davasıyla ilgili, hukuk skandalları; 8 Kasım itibariyle; artık bir anayasa krizine, bir devlet krizine dönüştü.” ifadelerini kullandı.
Akşener, Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından başlayan krize dikkat çekti.
Akşener, bu krizden siyasi rant devşirmeye çalışanlara tepki gösterdi. Akşener, “Böylesine vahim bir krizden; siyaset üstü olması gereken, bir devlet meselesinden; siyasi rant devşirmeye çalışmak; en hafif tabiriyle, ayıptır.” dedi.
“Yargıtay’dan, bir dairenin; Anayasa Mahkemesi’ni, bundan ötürü suçlamasını; aldığı karara uymamasını ve AYM üyelerini hedef göstermesini hiçbir koşulda kabul etmeyiz.” diyen Akşener, “Hele ki Gazi Meclisimizin, kurumsal yapısının, aynı Yargıtay dairesi tarafından, hedef alınmasına, göz yummayız.” ifadelerini kullandı.
“MEVCUT ANAYASA’YA UYUN”
Akşener, anayasa değişikliği tartışmalarına da değindi. Anayasa değişikliği tartışmalarına da karşı çıkan Akşener, “Anayasa değişikliğini konuşmadan önce; mevcut Anayasa’ya, uymanız gerekiyor.” diyerek, iktidara eleştiride bulundu. Akşener, “Siz daha, var olan Anayasa’nın, hükümlerini yok sayarken; neyi, nasıl değiştireceksiniz?” diye sordu.
Anayasa Mahkemesi üyelerine sahip çıktıklarını dile getiren Akşener, “Anayasa Mahkemesi üyelerimiz, sahipsiz değildir.” şeklinde konuştu.
YEREL SEÇİM MESAJI
Akşener, konuşmasında yaklaşan yerel seçimlere ilişkin de mesajlar verdi. İYİ Parti lideri, “2024 yerel seçimlerine girerken; 81 ilde, milletimize, liyakatli adaylarımız, kadrolarımız, ve çözümlerimizle birlikte; İYİ Belediyecilik vizyonumuzu da sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.