Bist 100
10.178,6 0%
DOLAR
32,21 0,15%
EURO
35,11 0,04%
ALTIN
2.459,92 0,18%

Akaryakıt 60 TL! Tarih verildi akaryakıta dev zam geliyor

Akaryakıt zammı konusunda gün gün yeni gelişmeler yaşanıyor. Yaşana gelişmelerde akaryakıta yaz başında çok büyük zam geliyor

Yayın Tarihi: 13.04.2024 10:14
Güncelleme Tarihi: 13.04.2024 11:24

Akaryakıt 60 TL! Tarih verildi akaryakıta dev zam geliyor

Petrol fiyatlarının durdurulamaz yükselişi dur demek bilmeden devam ediyor. Hal bu iken bu zam akaryakıt fiyatlarını da doğrudan etkiliyor. Yaz mevsiminde 100 dolara kadar tırmanan petrolün varil fiyatı. o dönemde akaryakıt zammını en kallavi dereceye ulaştırmışken, yeni öncesinde kısa süren durağanlık akabinde tekrardan tırmanışa geçmiş gibi duruyor. Akaryakıt fiyatları konusunda yaşanan bu artış konusunda uzmanların yorumları artışın devam edeceği yönünde seyrediyor.

Dolar kurunun değişkenlik göstermesi, küresel anlamda yaşanan gerginlikler petrol fiyatlarında büyük derecede artışa mahal vermiş bulunuyor. Petrolde risk iştahının devam edeceği ve akaryakıt fiyatlarına da bu durumun tekrardan zam olarak yansıyacağı konusunda uzmnaların ardı arkası kesilmeyen uyarıları devam ediyor. Peki akaryakıt neden artıyor?

zam

AKARYAKITA ZAM VAR MI?

Küresel ekonomide pandemi sonrasında yaşanan toplanmanın akaryakıt talebinin artmasına mahal verirken, arzın aşağıda kalması fiyatları tavan yaptırmaya devam ediyor. Öte yandan yaşanan küsel gerginlikler de artan fiyatların habercisi. OPEC+ gibi petrol üreticileri grubu, fiyatları korumak için üretimi kısıtlıması arzın sınırlandırılması anlamına gelirken, bu durumda artı zam olarak işliyor. Ukrayna-Rusya savaşı, Orta Doğu'daki gerginlikler ve İran-ABD geriliminin de içinde bulunduğu küresel riklerin petrol fiyatlarını dolayısıyla da akaryakıt ücretlerini yukarı ittiği biliniyor. 

Yılbaşı öncesinde akaryakıtın durğan bir seyre girmesi akabinde döviz kurunun artılına devam etmesi petrol fiyatlarını etkilerken, yeni yıl vergilerinin de artışa olan etkisi devam ediyor. 

Akaryakıta zam gelecek mi sorusunun yanıtı da yaz mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde merakla bekleniyor. ıısa vadeli olarak 50 TL beklentisi olan uzmanlar uzun vadede bu rakamın 60 TL'ye dayanacağını belirtmiş bulunuyor. Özellikle de yaz aylarında artan seyahat talebinin akaryakıt fiyatlarını dığrudan etkileyeceği tahmin ediliyor. 

GÖZLER OPEC+'DA

Haziran ayında OPEC+'n toplantısına gözler çevrili bekliyor. OPEC+'nın Haziran ayında yapacağı toplantıda üretim kısıntılarını ne kadar süreyle devam ettireceğine karar vermesi, petrol fiyatlarını ve dolayısıyla akaryakıt fiyatlarını etkileyecek.