Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Ak Parti'nin İstanbul Belediye Başkan Adayı basına sızdırıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazar günü AKP’nin İstanbul adayını açıklayacak. AKP kulislerine göre, aday eski Çevre Bakanı Murat Kurum olacağı yönünde bilgi basına sızdırıldı. Kurum, İstanbul için “2019’un rövanşını alma” stratejisi izleyecek.

Yayın Tarihi: 06.01.2024 21:14
Güncelleme Tarihi: 06.01.2024 23:56

Ak Parti'nin İstanbul Belediye Başkan Adayı basına sızdırıldı

2024 belediye seçimlerinde Ak Parti'nin Belediye Başkan Adayı Kim?

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan Adayının kim olacağı merakla bekleniyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesinde, partisinin İstanbul adayını Pazar günü duyuracağını açıkladı. Basına sızan haberlerde ise adayın Murat Kurum olduğu söylendi. Bu açıklama, siyasi kulisleri ve gündemi hareketlendirdi.

Adayın İsmi Belli Oldu

AKP kulislerinden sızan bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Pazar günü ilan edeceği İBB Başkan Adayı, eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum olacak. Kurum, şu anda AKP İstanbul Milletvekili olarak görev yapıyor.

AKP, İstanbul için özel bir çalışma yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yılın başından beri, partisinin İstanbul ve Ankara başta olmak üzere belediye başkan adaylarını belirlemek için AKP Genel Merkezi'nde yoğun bir çalışma içinde. AKP, MHP ile 30 büyükşehir ve 29 ilde ittifak yapacak. İstanbul için ise "2019'un rövanşını alma" stratejisi izleyecek. Erdoğan, dün AKP Genel Merkezi'nde, aday belirleme komisyonu toplantısı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, İstanbul adayını 7 Ocak Pazar, Ankara adayını ise 15 Ocak Pazartesi günü açıklayacaklarını söyledi.

AKP kulisleri: O isim Murat Kurum

Erdoğan'ın İstanbul için isim vermemesi ve adayı Pazar günü açıklayacağını söylemesi, AKP kulislerinde heyecan yarattı. AKP kulislerinde, Erdoğan'ın Pazar günü İBB Başkan Adayı olarak duyuracağı ismin eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum olduğu konuşuluyor. Biraz önce basına yansıyan haberlere göre, Murat Kurum'un İBB Başkan Adayı olması kesinleşti.

Ak Parti'nin İstanbul Belediye Başkan Adayı basına sızdırıldı

Murat Kurum kimdir? Hayatı ve Siyasi kariyeri

Murat Kurum, AK Parti İstanbul Milletvekili ve eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanıdır. Son zamanlarda gündemdeki haberlerle adından sıkça söz ettiren Murat Kurum, siyasi çalışmalarına TBMM Çevre Komisyonu Başkanı olarak devam etmektedir. Peki, Murat Kurum kimdir, kaç yaşında, nereli?

Murat Kurum'un Eğitimi ve Mesleki Geçmişi

Murat Kurum, 1976 yılında Ankara'nın Çankaya ilçesinde doğdu. Memur bir ailenin çocuğu olan Murat Kurum, ilköğrenimini Ankara Seyranbağları İlkokulu'nda, ortaokul ve lise öğrenimini ise Mimar Kemal Lisesi'nde bitirdi.

Murat Kurum, Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden 1999 yılında mezun oldu. 2017 yılında ise Kentsel Dönüşüm alanında yüksek lisansını tamamladı.

Murat Kurum, 1999-2005 yılları arasında inşaat sektöründe çeşitli özel kuruluşlarda çalıştı. 2005-2006 yılları arasında TOKİ Ankara Uygulama Daire Başkanlığı'nda uzman olarak görev yaptı. 2006-2009 yılları arasında ise TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürlüğü'nde bulundu. 2009-2018 Temmuz yılları arasında da T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı iştiraki Emlak Konut GYO AŞ Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini yürüttü.

Ak Parti'nin İstanbul Belediye Başkan Adayı basına sızdırıldı

Murat Kurum'un İBB Başkan Adaylığı iddialarına ilk açıklama Murat Kurum'dan geldi

Murat Kurum: 16 Milyon İstanbullu için çıkacağız. İnsanlarımızın deprem kaygısını hep birlikte ortadan kaldırmak için sokak sokak, mahalle mahalle dolaşacağız.

Murat Kurum'un Siyasi Kariyeri

Murat Kurum, 2018 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesine Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak atandı. Bakanlık görevi boyunca, TOKİ ile birlikte 365 bin sosyal konut projesini hayata geçirdi. Elazığ, Malatya, İzmir, Kastamonu, Bozkurt, Manavgat, Marmaris, Giresun gibi doğal afetlerden etkilenen illerde 46 bin afet konutu ve sosyal donatı alanları inşa ettirdi. 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrasında bölgede kalarak, 180 bin afet konutunun yapımını başlattı. Ayrıca, 484 millet bahçesi projesini başlattı, İstanbul'da 39 millet bahçesi projesini başlattı ve bakanlık döneminde 13 tanesini tamamladı.

Murat Kurum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevinden ayrıldıktan sonra, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili olarak siyasi çalışmalarına devam etmektedir.

Murat Kurum'un Kişisel Hayatı

Murat Kurum, evli ve 3 çocuk babasıdır. Yeni kabinenin ilk Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olan Murat Kurum, inşaat yüksek mühendisi olarak da mesleğini sürdürmektedir.