Ne pişirmeli? Patates kızartması, köfte, balık, soğan halkası, patates kızartması, çıtır pane tavuk, kek, kedi maması... ve daha fazlası bu cihazlarla pişirebileceğiniz yemeklerden bazılarıdır. Nasıl çalışır? Hava fritözünün amacı, içine konulan yiyeceğin en dış tabakasına sıcak hava üfleyerek çıtır bir görünüm oluşturmaktır. Bu olay “Maillard Reaksiyonu” adı verilen bir kimyasal reaksiyona yol açar. Reaksiyon aynı zamanda cihazın içindeki gıdanın renginde, şeklinde ve lezzetinde de çeşitli değişikliklere neden olur. Bu küçük cihazdaki yiyeceklerin kalorisi daha düşüktür ve kızartılmış yiyeceklere göre daha az yağ içerir. Hava fritözünde kızartmaya çok yakın bir lezzet elde edeceksiniz. Ancak kullanılan yağ miktarı çok daha azdır. Bu miktar genellikle sadece 1 yemek kaşığı kadardır! Peki kızartmak için ne kadar yağ kullanıyoruz sizce?
Hava fritözü sağlığınız için iyi mi?
Sıcak hava fritözü; Kızartılmış yiyeceklere daha sağlıklı bir alternatif olarak düşünülebilir. Bu cihazlar kullanılarak hazırlanan yiyecekler, kızartılmış yiyeceklere göre daha az yağ ve kalori içerir. Belki şu anda düşündüğünüzden daha fazlasıdır! En az 3 bardak! Hava fritözü sağlığınız için iyi mi? Sıcak hava fritözü; Kızartılmış yiyeceklere daha sağlıklı bir alternatif olarak düşünülebilir. Bu cihazlar kullanılarak hazırlanan yiyecekler, kızartılmış yiyeceklere göre daha az yağ ve kalori içerir. Kilo vermek, kilonuzu kontrol altına almak ve vücudunuzda tüketilen yağ miktarını azaltmak istiyorsanız fritöz yerine hava fritözünü tercih etmek sizin için iyi bir seçim olabilir.
Airfryer zararlı mıdır?
Bazen yağlı bir balık pişirdiğinizde Airfryer balığınızı kurutabilir ve sağlıklı yağların miktarı azalabilir. Yemek pişirme konusunda uzman olan şeflere göre Airfryer’da pişirilen yemekler her ne kadar daha az yağlı olsa da, tadı, dokusu ve lezzetini de etkiliyor. Bu nedenle sadece Airfyer’da yiyecekleri pişirmek yerine lezzetini de artırmak için, buharda pişirme ve yağsız soteleme işlemleri ile pişirmeyi öneriyorlar.
Her ne kadar bu cihazlar birçok açıdan kızartmalara harika bir alternatif olsa da hâlâ birçok sağlık riski taşıyorlar. Küçük cihazınızda az yağla pişirdiğiniz patates, patates kızartmasına göre daha sağlıklı görünse de fazla tüketilmesi kilo sorunlarına ve hayati tehlike oluşturan kalp-damar sağlığı sorunlarına yol açabilir.