Afet Eğitim Parkuru hizmete alındı:
Ağrı'da afet ve acil durumlara müdahale kapasitesini yükseltmek amacıyla hazırlanan Afet Eğitim Parkuru, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılışın ardından gerçekleştirilen tatbikatlarda ilde görevli ekiplerin muhtemel afet senaryolarına yönelik müdahale kabiliyeti uygulamalı olarak gösterildi.
Parkurun yapısı ve ana modül:
Parkurun ana eğitim modülünü kentsel arama modülü oluşturuyor. Bu modülde, muhtemel bir enkaz senaryosu üzerinden arama kurtarma personeli ile destek ekiplerinin enkaza giriş, enkaz alanında uygulanacak teknik çalışmalar ve arama kurtarma ekiplerine yardım yöntemleri üzerine uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek. Açılışta düzenlenen tatbikatta ekipler, senaryolar üzerinden çalışma yaparak teorik bilginin saha pratiğine nasıl dönüştürüleceğini gösterdi.
Ekipler, akreditasyon ve görev alanları:
Açılış programında konuşan Ağrı Valisi Önder Bozkurt, parkurun özellikle kentsel arama alanında önemli bir eğitim merkezi olacağını vurguladı. Bozkurt, ilde mevcut 2 akredite ekipe ilave olarak 10 ekip daha oluşturulacağını, bu ekiplerin kentsel aramanın yanı sıra acil barınma, arazi, sel, çığ ve dağda arama kurtarma gibi farklı alanlarda akredite edileceğini belirtti. Bu ekiplerin toplamda yaklaşık 287-290 kişiden oluşacağı, ayrıca 10 destek ekibinde yaklaşık 313 personelin yer alacağı ifade edildi. Destek ekipleri AFAD ve sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma ekiplerine sahada lojistik ve operasyonel destek sağlayacak.
Gönüllü sayısında artış ve hazırlığın önemi:
Vali Bozkurt, ildeki Destek AFAD gönüllüsü sayısındaki artışa da dikkat çekti: "İlimizde Destek AFAD gönüllüsü sayımız yaklaşık bin 70’ler civarındaydı. İlave bin 200’e yakın Destek AFAD gönüllüsü arkadaşımızın bu sene içerisinde eğitimlerini bizzat yaparak kazandırdık. Böylelikle Ağrı ilimizde 2 bin 200’e yakın Destek AFAD gönüllüsü de kazanmış olduk." Bozkurt, sözlerini şu ifadeyle tamamladı: "Afetlere hazırlık bir tercih meselesi değildir, bir sorumluluktur ve biz bu sorumlulukla hareket ediyoruz."
Program, parkurda gerçekleştirilen tatbikat ve gösterimlerin ardından sona erdi. Parkurda başta kentsel arama olmak üzere farklı afet ve acil durum konularında kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarından personelin de eğitimlere tabi tutulması planlanıyor; böylece kentteki arama kurtarma kapasitesinin artırılması hedefleniyor.
AĞRI’DA AFET EĞİTİM PARKURU HİZMETE AÇILDI