DOLAR
42,79 -0,16%
EURO
50,19 -0,03%
ALTIN
5.987,21 -0,48%
BITCOIN
3.722.166,24 -2,56%

AGİT 31. Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda Üst Düzey Atamalar Belirlendi

AGİT'in 31. Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda teşkilatın üst pozisyonları için yeni isimler belirlendi.

Yayın Tarihi: 06.12.2024 17:39
Güncelleme Tarihi: 06.12.2024 17:39

AGİT 31. Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda Üst Düzey Atamalar Belirlendi

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), 31. Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda önemli atamalara imza attı. Genel sekreterlik ve diğer üç üst pozisyon için yeni isimler belirlenmiş durumda.

Malta'nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantı, başkent Valletta'nın yakınlarındaki Ta Qali fuar merkezinde yapıldı. Dönem başkanlığını yürüten Malta, toplantının kapanış oturumlarıyla birlikte AGİT'teki üst düzey pozisyonların tıkanıklığını aşmayı başardı.

Malta Dışişleri, Avrupa İşleri ve Ticaret Bakanı Ian Borg, toplantının ardından sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, AGİT Genel Sekreterliğine Emekli Türk Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi Müdürlüğüne Yunanistan'dan Maria Telalian, Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiserliğine Hollandalı Christophe Kamp ve Basın Özgürlüğü Temsilciliğine Norveçli Jan Braathu'nun getirildiğini duyurdu.

Borg, 57 AGİT üyesi ülkenin yıllardır süren tartışmaları neticesinde bu isimler üzerinde oybirliğiyle anlaşmaya vardığını ifade etti. Malta'nın bu sürecin parçası olmasından dolayı duyduğu gururu dile getiren Borg, AGİT'in diyalog ve barış alanındaki rolüne de vurgu yaptı.

Geçmişten günümüze süregelen AGİT liderliğinin geleceği ile ilgili önemli bir adım atıldığını belirten Borg, yeni isimlerin teşkilatın misyonunu devam ettirmede önemli bir role sahip olacağını vurguladı. Ayrıca, AGİT'in kuruluşuna vesile olan 1975 Helsinki Nihai Senedi'nin 50. yılı dolayısıyla dönem başkanlıklarının Finlandiya'ya devredileceğini de duyurdu.

Basın toplantısında bir gazetecinin Polonya'nın, Rusya'nın AGİT'ten çıkarılması yönünde önerisini hatırlatması üzerine, Borg, Rusya'nın AGİT'teki varlığının önemine değinerek, ''57 ülkeden 56-55 ülke olarak Rusya'ya bu savaşı durdurması çağrısı yapmak önemlidir.'' dedi.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı