Adıyaman'da 600 derecelik ocağın başında mesleğini sürdürüyor
Uzun yılların deneyimi ve zorlu çalışma koşulları
Hava sıcaklığının 40 dereceden fazla olduğu Adıyaman'da, demir ustası Yunus Uyan kavurucu yaz günlerinde atölyesindeki 600 derecelik ocağın başında üretime devam ediyor.
Mesleğe 11 yaşında babasının yanında çırak olarak başlayan Uyan, yaşlanan babasından işi devraldı ve yaklaşık 30 yıldır demire şekil veriyor. Atölyedeki işleyiş, hem fiziksel dayanıklılık hem de ustalık gerektiriyor.
Uyan, çalışma koşullarını şöyle özetliyor: "Dışarıda sıcaklık 40-45 dereceyi bulduğunda burada yüzümüz yanıyor. İnsanlar serin yerlere kaçabiliyor ama bizim öyle bir imkanımız yok. Bizim ısıttığımız ocağın sıcaklığı 600 dereceye kadar yükseliyor. Zor da olsa birilerinin bu zanaatı devam ettirmesi gerekiyor."
Bu açıklamalar, zanaatın devamı için gerekli emeği ve çevresel zorlukları gösteriyor. Uyan'ın anlatımı, hem mesleğin kuşaktan kuşağa aktarımının önemine hem de yüksek sıcaklık altında çalışmanın gerektirdiği dayanıklılığa vurgu yapıyor.
HAVA SICAKLIĞININ 40 DERECEDEN FAZLA OLDUĞU ADIYAMAN’DA KAVURUCU YAZ GÜNLERİNDE DEMİR USTASI BABA MESLEĞİNİ YAŞATMAK İÇİN 600 DERECELİK OCAĞIN BAŞINDA ZORLU MESAİSİNİ SÜRDÜRÜYOR.