Adana'da Seyhan Nehri'nde su kesintisiyle ortaya çıkan atık su sorunu
Kuraklık ve nehir yatağındaki görüntü
Kuraklık nedeniyle Seyhan Baraj Gölü'nden Seyhan Nehri'ne su akışı durduruldu, nehir yatağının su seviyesinin neredeyse tamamen çekilmesine yol açtı. Su çekilince, nehre bırakılan atık sular görünür hale geldi ve mahalle sakinleri tepki gösterdi.
Mahalle sakinlerinin ve fotoğrafçının ifadeleri
Mahalle sakinlerinden Durmuş Deniz, yıllardır bu durumun sürdüğünü belirterek, "Burası yıllardır bu şekilde ve çok kötü kokuyor. Buradan adeta zehir akıyor, burnumuzu kapatmak zorunda kalıyoruz. Buradaki apartmanlardan akan kanalizasyon suyu olabilir. Daha önce de buraya dökülüyordu ancak sular kesilince her şey ortaya çıktı" dedi.
Doğa fotoğrafçısı Kadir Acarlar ise fotoğraf çekmek için nehir yatağına indiğinde yoğun koku ile karşılaştığını söyledi: "İnanılmaz bir koku vardı ve burnumu kapatmak zorunda kaldım. Bunun atık su mu yoksa yağmur suyu mu olduğunu anlayamadım. Bu durum Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ya da her kim sorumluysa onların Adanalılara açıklama yapmasını gerektiriyor. Çünkü bu sular tarımsal sulamada da kullanılıyor. Bu su ile büyüyen meyve ve sebzeleri herkes tüketiyor. Buradan tutulan balıkların nasıl yenildiğini gerçekten anlayamıyorum"
Toplumsal ve sağlık endişeleri
Vatandaşlardan gelen şikayetler, nehre karışan atık suların çevre, tarım ve halk sağlığı üzerinde yaratabileceği risklere işaret ediyor. Yetkililerin açıklama yapması ve sorumluların belirlenmesi talepleri öne çıkıyor.
Sonuç
Seyhan Nehri'nde suyun azalmasıyla ortaya çıkan atık su durumu, bölge sakinlerinin tepkisini çekti. Şeffaf bilgi ve yetkili açıklamaları bekleyen yerel halk, sorunun kaynağının ve etkilerinin netleştirilmesini istiyor.
ADANA'DA SEYHAN NEHRİ'NE KURAKLIK NEDENİYLE SU VERİLMEYİNCE, NEHRE BIRAKILAN ATIK SULAR GÜN YÜZÜNE ÇIKTI. NEHİR YATAĞINDA ORTAYA ÇIKAN KİRLİLİK HEM BÖLGE SAKİNLERİNİN HEM DE DOĞA FOTOĞRAFÇILARININ TEPKİSİNE YOL AÇTI.