Adana’da bazı dairelerin birden fazla kişiye satıldığı iddiasıyla dava görüldü
Adana'da 2016 yılında yapımına başlanan bazı apartmanlardaki dairelerin birden fazla kişiye satıldığı iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü. Mağdurlar, hakim karşısına çıkan sanığın cezalandırılmasını talep etti.
Edinilen bilgiye göre, müteahhit İ.D., 2016 yılında Seyhan ilçesine bağlı Gürselpaşa, Aydınlar ve Mithatpaşa mahalleleri ile Çukurova ilçesindeki Yüzüncüyıl Mahallesi'nde apartman inşaatlarına başladı. İddiaya göre İ.D., inşaat halindeki daireleri farklı kişilere sattıktan sonra şirketlerini başka kişilere devrederek kentten ayrıldı. İnşaatlar daha sonra yeni firmalar tarafından tamamlandı.
O süreçte dairelerin bir kısmının yeni hak sahiplerine de satıldığı, tapuların birkaç kez el değiştirdiği ve çok sayıda kişinin mağdur olduğu öne sürüldü. 2016 yılında iki daire satın alan Yalçın Körkün (50), dairelerinin başkalarına da satıldığını öğrenince diğer mağdurlarla birlikte 2020 yılında Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Mağdurların açıklamaları
Körkün grup adına yaptığı açıklamada, "2016 yılında bir müteahhit ile anlaşma yaptık. Kat karşılığı yaptığı dairelerden iki daire için o günün şartlarında 300 bin TL peşin ödeme yaptım." dedi. Sürecin uzaması üzerine araştırma yaptıklarını, bir araya geldiklerinde olayın boyutunun farklı olduğunu ve dairelerin birden fazla kişiye satıldığını öğrendiklerini aktardı.
Körkün ayrıca, müteahhit ile o tarihten sonra görüşmediklerini, şirketlerin devredildiğini, inşaatları alan firmaların binaları tamamladığını ancak aynı dairelerin farklı kişilere de satılması nedeniyle alıcıların evlerine yerleşemediğini belirtti. Müteahhitin Ankara'da olduğu bilgisi duyulduğunu söyleyen Körkün, adaletin yerini bulmasını istedi.
Hukuki süreç ve dikkat çekici noktalar
Bu tür iddialarda dava sürecinde değerlendirilecek başlıca hususlar arasında satış sözleşmeleri, tapu kayıtları, şirket devirleri ve teslimat kayıtları yer alır. Mahkeme, delil niteliği taşıyan belgelerin incelenmesi sonucunda iddiaların doğruluğunu veya yanlışlığını tespit edecektir.
İlk duruşma, taraf beyanlarının alınması ve delil taleplerinin belirlenmesi açısından başlangıç niteliği taşıyor. Davanın sonucunda mağdurların maddi talepleri ve mülkiyetle ilgili ihtilafların nasıl çözüleceği hâkim kararına bağlı olacak.
ADANA'DA 2016 YILINDA YAPIMINA BAŞLANAN APARTMANLARIN, MÜTEAHHİDİN ŞİRKETLERİNİ DEVRETMESİNİN ARDINDAN BAŞKA FİRMALAR TARAFINDAN TAMAMLANDIĞI, ANCAK DAHA ÖNCE SATILAN BAZI DAİRELERİN YENİ HAK SAHİPLERİNE DE SATILDIĞI İDDİASIYLA AÇILAN DAVADA İLK DURUŞMA GÖRÜLDÜ.