DOLAR
42,59 -0,04%
EURO
49,68 -0,24%
ALTIN
5.760,98 0,05%
BITCOIN
3.945.698,49 0,44%

Adana'da 4 Gün Süren Yağmur Çukurova Çiftçisini Rahatlattı

6-9 Aralık'ta etkili olan yağışlar Çukurova'da ekili arazileri suya doyurdu; metrekareye 70-100 kg yağış ölçüldü.

Yayın Tarihi: 10.12.2025 10:19
Güncelleme Tarihi: 10.12.2025 10:19

Adana'da 4 Gün Süren Yağmur Çukurova Çiftçisini Rahatlattı

Adana'da 4 gün süren yağmur Çukurova çiftçisini rahatlattı

Adana'da 6 Aralık Cumartesi günü başlayıp 9 Aralık Salı gününe kadar aralıksız devam eden yağmur, Çukurova bölgesindeki çiftçiler için rahatlatıcı bir etki yarattı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan yağışların afet şeklinde olmadığını ve ovadaki ürünlerin suya doyduğunu belirtti.

Yağış verileri ve tarıma etkisi

Kent merkezinde metrekareye düşen yağış 70 kilogram olarak ölçülürken, Karataş ilçesinde metrekareye düşen yağış 100 kilogram olarak bildirildi. Bu ölçümlerle birlikte soğan ve buğday tarlalarında kuraklığın etkileri hafifledi ve ekili araziler suya doydu.

Dolu savar yasağı ve sahadaki değerlendirme

Valilik, ekim ayında dolu savar kullanımını halk arasında yağışı engellediği gerekçesiyle ikinci bir emre kadar yasaklamıştı. Bu yasak uygulandıktan yaklaşık iki ay sonra gelen kuvvetli yağışlar, bölge çiftçileri tarafından memnuniyetle karşılandı. Başkan Doğan konuya ilişkin şunları ifade etti: "Beklenen ve özlenen yağmur nihayet Çukurova bölgesine yağdı. Eski kış yağmurları kendisini gösterdi. Bütün ovadaki ürünler suya doydu."

Kuraklık sonrası beklenti ve değerlendirmeler

Doğan, 2025 yılında DSİ tarafından kuraklık nedeniyle birçok ürüne su verilemediğini hatırlatarak, eksik su verilmesinin ovayı zorladığını belirtti. Başkanın değerlendirmesi şöyle: "Bu yağmurlar bizi hayal kırıklığından kurtardı. Böyle yağışların aralıklı olarak yağması 2026 yılında ürünlere su vermemizi sağlayacaktır."

Doğan ayrıca yüksek kesimlere kar yağdığını ve eğer ilerleyen günlerde daha fazla kar yağışı olursa, 2026 yılında su sıkıntısı yaşanmayacağına dair umutlu olduklarını dile getirdi: "Yüksek kesimlere kar yağdı ancak ileriki günlerde daha fazla kar yağışı olursa 2026 yılında da 2025 yılında olduğu gibi su sıkıntısı yaşamayacağız diye bekliyoruz."

Sonuç

Çukurova'da dört gün süren yağışlar, bölge tarımı için önemli bir rahatlama sağladı. Ölçülen yağış miktarları ve sahadaki değerlendirmeler, afet boyutunda olmayan bu yağışların çiftçiler üzerinde olumlu etkisi olduğunu gösteriyor.

YÜREĞİR ZİRAAT ODASI BAŞKANI MEHMET AKIN DOĞAN, "DOLU SAVARLAR YASAKLANDIKTAN SONRA BUGÜNE KADAR...

YÜREĞİR ZİRAAT ODASI BAŞKANI MEHMET AKIN DOĞAN, "DOLU SAVARLAR YASAKLANDIKTAN SONRA BUGÜNE KADAR YAĞMAYAN YAĞMURLAR YAĞDI VE AFET ŞEKLİNDE OLMADI. BÜTÜN OVADAKİ ÜRÜNLER SUYA DOYDU" DEDİ.

ADANA'DA 4 GÜN BOYUNCA ARALIKSIZ DEVAM EDEN YAĞMUR, ÇUKUROVA ÇİFTÇİSİNİ SEVİNDİRDİ.

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.