
ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin kıymetli maden anlaşmasını imzalamayı reddetmesi durumunda Ukraynalı yetkililere yönelik yolsuzluk iddialarını basına sızdırma tehditinde bulunduğu öne sürüldü.
Washington Post (WP) yazarı David Ignatius, gazetede yayımladığı değerlendirmesinde, Washington yönetiminin Rusya-Ukrayna barış görüşmelerindeki tutumuna dair önemli açıklamalarda bulundu.
Ignatius, Trump yönetiminin, geçen hafta Beyaz Saray ziyareti öncesinde Zelenskiy'e kıymetli maden anlaşması için “imzala” baskısı yaptığını savunarak, ABD'nin Ukraynalı yetkililere yönelik yolsuzluk iddialarını kamuoyuna açıklama tehdidinde bulunduğunu iddia etti.
Ayrıca, Trump'ın Rusya-Ukrayna barış görüşmelerini gerçekleştirilebilir hale getirmek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin üzerinde baskı kurması gerektiğini belirtirken, bu süreçte Trump'ın “boşa kürek çektiğini” ifade etti.
ABD'nin Ukrayna ve Rusya Özel Temsilcisi Keith Kellogg'un, “Her iki tarafı da masaya getirmek, baskı ve teşviklerle olabilir, yani havuç ve sopa.” sözlerini hatırlatan Ignatius, Putin'in son bir ay içinde “havuçlarla beslendiğini” ileri sürdü.
Trump'ın dış politikasını caz müziğine benzeten Ignatius, “Serbest formda, yapıdan yoksun ve sürekli doğaçlama. Hayat kurtarabilir ya da çok daha fazla Ukraynalı ve Rus'un ölümüne neden olabilir.” sözleriyle dikkat çekti.
İki tarafın anlaşmasının zorluklarına da vurgu yapan Ignatius, “İyi şanslar. Henry Kissinger bile bu arabuluculuk mücadelesinden korkardı ve Trump, kesinlikle Kissinger değil.” değerlendirmesinde bulundu.
Son olarak, Ignatius, Beyaz Saray'ın Zelenskiy'e yönelik baskıyı artırmak için Ukrayna'nın İngiltere Büyükelçisi ve eski Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujniy ile temasa geçtiğini de aktardı.