DOLAR
42,82 -0,01%
EURO
50,66 -0,66%
ALTIN
6.185,59 -1,34%
BITCOIN
3.756.376,26 0,74%

ABD'li Arabulucu Bishara Bahbah: Trump Gazze Savaşını Bitirmede Daha Kararlı, Netanyahu Umursamaz Davranıyor

Arabulucu Bishara Bahbah, Trump'ın son 24-48 saatte Gazze savaşını sona erdirme konusunda daha kararlı olduğunu, Netanyahu'nun ise umursamaz davrandığını açıkladı.

Yayın Tarihi: 16.09.2025 01:47
Güncelleme Tarihi: 16.09.2025 01:47

ABD'li Arabulucu Bishara Bahbah: Trump Gazze Savaşını Bitirmede Daha Kararlı, Netanyahu Umursamaz Davranıyor

ABD'li Arabulucu Bishara Bahbah: Trump Gazze Savaşını Bitirmede Daha Kararlı, Netanyahu Umursamaz Davranıyor

Arabuluculuk süreci ve tarafların tutumu

İsrail ile Hamas arasında esir takası amacıyla yürütülen dolaylı müzakerelerde arabuluculuk yapan Filistin asıllı Amerikalı iş adamı Bishara Bahbah, ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki farklı yaklaşımı değerlendirdi.

Bahbah, Filistin devlet televizyonuna verdiği röportajda, "Trump, artık savaşı sona erdirme konusunda her zamankinden daha ciddi. Son 24-48 saat içinde bana, bu savaşı sona erdirmeye kararlı olduğu söylendi." ifadelerini kullandı.

Bahbah, ABD'de Netanyahu'nun savaşı bitirme ve Gazze'deki İsrailli esirleri kurtarma konusunda umursamaz olarak görüldüğünü belirterek, "Ne zaman bir anlaşmaya varsak İsrail onu sabote ediyor. Ancak Trump, Netanyahu'dan savaşı bitirmesini istese (Netanyahu) bitirir." dedi.

Müzakerelerin ayrıntıları ve teklif

Arabuluculuk için taraflarla temaslarını sürdürdüğünü söyleyen Bahbah, Hamas'tan gelen bir mesajı ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'a ilettiğini ve iki hafta önce de mesaj iletmek için Witkoff'la iletişime geçtiğini aktardı.

Bahbah, "Witkoff, Trump ile 6 saat süren bir görüşme yaptı. Çıkan sonuç, Trump'ın, tüm esirlerin bir defada serbest bırakılması karşılığında Gazze'deki savaşın sona erdirilmesini istediği yönündeydi. Hamas, bu teklifin resmi olarak Mısır ya da Katar aracılığıyla gönderilmesini istedi." diye konuştu.

Idan Alexander'ın serbest bırakılması ve verilen sözler

Bahbah, ABD-İsrail çifte vatandaşı esir asker Idan Alexander'ın mayıs ayında serbest bırakılmasıyla ilgili de değerlendirmede bulundu. Alexander'ın serbest bırakılmasını "iyi niyet jesti" olarak niteleyen Bahbah, bu adımın ateşkes müzakerelerinde kilit nokta olması için önerildiğini kaydetti.

Bahbah, ABD'nin talebini Hamas'a ilettiğini belirterek, Washington'ın iki taahhütte bulunduğunu ancak bunların gerçekleşmediğini söyledi: "Birincisi, Hamas'a ABD Başkanı tarafından alenen teşekkür edilecekti ki bu gerçekleşmedi. İkincisi, yardım ulaştırılacaktı ki bu da maalesef gerçekleşmedi."

Bahbah, halen taraflarla temaslarını sürdürdüğünü vurgulayarak müzakere sürecinin devam ettiğini belirtti.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı