ABD ile Meksika, sınır ötesi güvenlik işbirliğini genişletiyor
Fentanil, uyuşturucu, silah ve yakıt kaçakçılığına odaklı ortak uygulama grubu kuruluyor
ABD ve Meksika, sınır boyunca kartellerin faaliyetlerini hedef alan ortak güvenlik çabalarını sürdürme konusunda anlaşmaya vardı. ABD Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yayımlanan ortak açıklamada, iki ülkenin kartellerle mücadeleyi ve sınır güvenliğini güçlendirmeyi sürdüreceği belirtildi.
Açıklamada, ülke yetkililerinin uyuşturucu, silah ve yakıt kaçakçılığını engellemeye yönelik tedbirlerin uygulanmasını takip etmek üzere üst düzey bir uygulama grubu kuracağı ifade edildi. Grup; fentanil ve diğer yasa dışı uyuşturucu akışının durdurulması, gizli sınır tünellerinin ortadan kaldırılması, yasa dışı para akışlarının ele alınması ve yakıt hırsızlığının önlenmesi gibi öncelikli alanlarda koordinasyon sağlayacak.
Ortak açıklama, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubionun Latin Amerika ziyaretleri kapsamında Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum ve Dışişleri Bakanı Juan Ramon de la Fuente ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından paylaşıldı. Bakanlığın ikinci yazılı açıklamasında Rubio’nun Sheinbaum ile görüşmesinde iki ülke arasındaki güçlü ortaklığın ve fentanil ile ulus ötesi suç örgütleriyle mücadelede ABD'nin kararlılığının yeniden teyit edildiği vurgulandı.
Rubio'nun Meksikalı yetkililerle görüşmesi, ABD'nin Venezuela kaynaklı olduğu iddia edilen ve uyuşturucu yüklü olduğu ileri sürülen bir gemiye Karayipler'in güneyinde düzenlediği operasyonun bir gün sonrasına denk geldi. Rubio, göreve gelmesinden bu yana Latin Amerika'ya yaptığı üçüncü ziyaret kapsamında Meksika temaslarının ardından Ekvadora geçecek.
Ortak girişim, sınır ötesi suç faaliyetleriyle mücadelede koordinasyonun artırılmasını hedefliyor; kurulacak uygulama grubunun nasıl işleyeceği ve somut sonuçlarının ne şekilde takip edileceği, tarafların ilerleyen dönem açıklamalarıyla netleşecek.