Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

ABD’de kaybolan bir kişi az bilinen bir iPhone özelliği sayesinde kurtarıldı!

Az bilinen bir iPhone özelliği Kaliforniya'da kaybolan birinin kurtarılmasına yardımcı oldu. İşte merak edilenler...

Yayın Tarihi: 21.02.2024 15:52
Güncelleme Tarihi: 21.02.2024 15:52

ABD’de kaybolan bir kişi az bilinen bir iPhone özelliği sayesinde kurtarıldı!

Geçtiğimiz günlerde ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yer alan Angeles Ulusal Ormanı'nda yanlış yöne sapan bir kişi, kaybolmasının ardından iPhone 14'ündeki Acil SOS özelliğini etkinleştirdikten sonra kurtarıldı.

Apple'a göre, iPhone 14 ve sonraki modellerde kullanılabilen acil durum özelliği, hücresel veri veya Wi-Fi'a ihtiyaç duymadan bir katılımcının nerede olduğunu belirlemek için uydu kullanıyor. Bu özellik Arkadaşlarımı Bul uygulamasında kullanılan GPS izleme teknolojisine benziyor.

iPhone kullanıcıları, Acil SOS kaydırıcısı açılana kadar yan taraftaki kilit düğmesine ve ses düğmelerinden birine aynı anda basarak özelliği etkinleştirebiliyor.

KTLA'nın haberine göre, acil durum özelliği sayesinde, yerel bir gönüllü kurtarma ekibi akşam saat 8 civarında kaybolan kişinin uyarısını aldı. Bunun üzerine, arama-kurtarma ilk müdahale gönüllüsü Mike Leum ve bir stajyer, onu aramak için ormana gitti. Haber kaynağına göre, yürüyüşçüyle uydu mesajları aracılığıyla iletişim kurarak ona olduğu yerde kalmasını söyledi.

Buna göre, kurtarma ekibinin yürüyüşçüyü bulmasının yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Ekip kaybolan kişiyi bulduktan sonra, onu ormandan çıkarmak için iki saat daha yürüdüler.

Leum, X'te yaptığı paylaşımda, "Angeles Ulusal Ormanı'nda kaybolan yürüyüşçü SOS/911 özelliğini kullandı. Onu çabucak bulduk ve güvenli bir şekilde dışarı çıkardık” dedi.

apple

İPHONE'UN ACİL DURUM ÖZELLİĞİ DAHA ÖNCE DE HAYAT KURTARDI

KTLA'nın haberine göre, kurtarma ekipleri iPhone'un acil durum özelliği aracılığıyla Kaliforniya'da kaybolan yürüyüşçülerin yerini ilk kez tespit etmiyor. Aralık 2022'de Alaska'da bir adam kar makinesiyle seyahat ederken mahsur kaldıktan sonra SOS özelliğini kullanarak acil durum müdahale ekiplerini uyarmıştı.

iPhone'un acil SOS özelliği, yetkilileri hayati tehlike arz eden durumlar konusunda uyarabilen tek özellik değil. Ekim 2022'de Apple'ın iPhone 14 ve Apple Watch Series 8'de bulunan çarpışma algılama özelliği, Lincoln, Nebraska'da altı kişinin ölümüyle sonuçlanan bir araba kazasını polis memurlarına bildirmişti.

Yine de Apple'ın güvenlik özellikleri mükemmel olmadığı biliniyor. Geçtiğimiz ocak ayında polis, Apple'ın sanal asistanı Siri'nin bir Muay Thai dövüşçüsü ve boks eğitmeninin antrenman sırasında yetkililerle otomatik olarak iletişime geçen sayısal kodu yanlışlıkla söylediğini duyunca acil servisi aramasının ardından Avustralya'da bir spor salonuna baskın düzenledi. Olaya karışan polis, böyle bir şey olmadığı halde ateş edildiğini duyduklarını söyledi.

Aynı ay Apple'ın, kayakçıların iPhone'larının ve Apple Watch'larının çarpışma algılama özelliği nedeniyle yanlışlıkla 911 aramalarını tetiklediğine dair çok sayıda raporun ardından acil çağrı merkezleriyle görüştüğü bildirildi.