AB 19. yaptırım paketini açıkladı: Rus LNG ithalatı yasaklanıyor
Avrupa Birliği, Rusya'ya yönelik 19. yaptırım paketini duyurdu. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından sunulan pakette enerji, finans, kripto ve deniz taşımacılığına ilişkin kapsamlı kısıtlamalar yer alıyor.
Enerji alanında kritik önlemler
Von der Leyen, enerjide yeni adımlar attıklarını belirterek, "Rus sıvılaştırılmış doğal gazının Avrupa pazarlarına ithalatını yasaklıyoruz" ifadesini kullandı. Von der Leyen ayrıca, "Musluğu kapatmanın zamanı geldi. Buna hazırız." dedi.
Paket kapsamında ayrıca Rus ham petrolü için tavan fiyatı 47,6 dolara kadar indirme kararı ve gölge filoya yönelik yaptırımlar yer alıyor. Von der Leyen, "Gölge filodan 118 gemiye daha yaptırım uyguluyoruz. Toplamda 560'tan fazla gemi AB yaptırımları kapsamında listelendi" bilgisini paylaştı. Büyük enerji şirketleri Rosneft ve Gazpromneft için tam işlem yasağı uygulanacağı ve diğer şirketlerin varlıklarının dondurulacağı belirtildi.
Finansal kanallar ve kriptoya yönelik kısıtlamalar
Von der Leyen, Rusya'nın yaptırımlardan kaçınmak için kullandığı finansal boşluklara odaklandıklarını belirtti: "Rusya'daki diğer bankalara ve üçüncü ülkelerdeki bankalara işlem yasağı getiriyoruz. Yaptırımların çevresinden dolaşılmasına karşı mücadelemizi güçlendiriyoruz."
Ayrıca, paket kapsamında ilk kez kripto platformlarını etkileyen önlemler de yer alıyor. Von der Leyen, "Kısıtlayıcı önlemlerimiz ilk kez kripto platformlarını etkileyecek ve kripto para birimlerinde işlemleri yasaklayacak" dedi. Yabancı bankaların Rus alternatif ödeme sistemlerine bağlı hesapları listelenecek ve özel ekonomik bölgelerdeki kuruluşlarla yapılan işlemler kısıtlanacak.
Askeri sanayi ve diğer hedefler
İhracat kısıtlamaları savaş alanında kullanılan ürün ve teknolojilere yönelik olarak genişletildi; Rus askeri sanayi kompleksine doğrudan veya dolaylı destek sağlayan Rusya ve üçüncü ülkelerdeki 45 şirket yaptırım listesine eklendi. Von der Leyen, "Şimdi, yaptırımları ihlal ederek ve petrol satın alarak Rusya'nın savaşını körükleyenlerin peşine düşüyoruz" değerlendirmesinde bulundu ve Çin dahil üçüncü ülkelerdeki rafineriler, petrol tüccarları ve petrokimya şirketlerinin hedef alınacağını vurguladı.
Uygulama, geçmiş yaptırımlar ve Ukrayna için tazminat önerisi
Von der Leyen, AB yaptırımlarının Rusya ekonomisini ciddi şekilde etkilediğini savunarak, önlemlerin Ukrayna ile adil ve kalıcı bir barış sağlanana kadar devam edeceğini belirtti. Yaptırım paketinin yürürlüğe girmesi için AB'nin 27 üye ülkesinin oy birliği gerekiyor.
AB bugüne kadar 18 yaptırım paketi uyguladı; bu kapsamda ticaret, finans, petrol ve kömür de dahil enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks ürünler ile altın ve elmas gibi alanlarda kısıtlamalar hayata geçirildi. Deniz yoluyla taşınan ham petrol ve bazı petrol ürünlerinin taşınmasına yönelik yasaklar, bazı Rus bankalarının SWIFT'ten çıkarılması ve çok sayıda yayın kuruluşunun faaliyetlerinin askıya alınması gibi önlemler zaten yürürlükte.
Von der Leyen, dondurulmuş Rus varlıklarının Ukrayna'nın savunma çabalarını finanse etmek için kullanılmasına ilişkin yeni bir çözüm üzerinde çalıştıklarını da aktardı: "Ukrayna'nın savunma çabalarını finanse etmek için, dondurulmuş Rus varlıklarını temel alan yeni bir çözüm üzerinde çalışıyoruz. Bu, Rusya'nın savaşıdır ve suçlu bunun bedelini ödemelidir. Rus varlıklarına ait birikmiş nakit bakiyelerle Ukrayna'ya bir tazminat kredisi sağlayabiliriz. Burada, varlıkların kendisine dokunulmayacak. Risk ise toplu olarak üstlenilecek. Ukrayna, Rusya tazminatı ödediğinde krediyi geri ödeyecek. Bu konuda yakın zamanda bir teklif sunacağız."
AB'nin yaptırım listesinde şu an itibarıyla 2 bin 500’den fazla kişi ve kurum yer alıyor.