AB'den Cezalar
Avrupa Birliği (AB), 329 milyon avro para cezası ile Delivery Hero ve Glovo şirketlerini hedef aldı. Bu ceza, iki şirketin gıda ve tüketim mallarının çevrim içi sipariş ve teslimatı sektöründe rekabet kurallarını ihlal ettiklerinin tespit edilmesi üzerine verildi.
İlgili Tespitler
AB Komisyonu'nun açıklamasında, Delivery Hero ve Glovo'nun personel alımında anlaşma sağladıkları, ticari bilgiler paylaştıkları ve pazarları paylaştıkları bildirildi. Bu ihlallerin 2018 ile 2022 yılları arasında gerçekleştiği tespit edildi. Bu nedenle, Delivery Heroya 223 milyon 285 bin avro, Glovo'ya ise 105 milyon 732 bin avro ceza kesildi.
Rekabet ve Yenilik Üzerindeki Etki
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Teresa Ribera, basın toplantısında kartellerin tüketiciler ve iş ortakları için seçenekleri azalttığını, çalışanlar için ise fırsatları kısıtladığını ifade etti. Ribera, bu anlaşmaların rekabet ve yeniliği engellediğine dikkat çekti.
Şirketlerin Durumu
Delivery Hero ve Glovo, Avrupa'nın en büyük gıda dağıtım şirketleri arasında yer almakta olup, 70'ten fazla ülkede aktif olarak faaliyet göstermektedir. 2022 yılında Delivery Hero, Glovo'nun tüm kontrolünü ele geçirmişti.
AB Komisyonu'nun Denetim Yetkisi
AB Komisyonu, üye ülkelerde rekabetin ihlali durumlarını denetleme yetkisine sahiptir. Bu tür ihlallerin tespiti durumunda yüksek para cezaları uygulanmaktadır. Berlin merkezli Delivery Hero'nun sahip olduğu markalar arasında Yemeksepeti de bulunmaktadır.
Avrupa Birliği (AB), Almanya merkezli çevrim içi gıda dağıtım şirketi Delivery Hero ve İspanya'da sahip olduğu Glovo'ya kartel kurdukları gerekçesiyle 329 milyon avro para cezası kesti. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Teresa Ribera (fotoğrafta), Brüksel’de davaya ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Avrupa Birliği (AB), Almanya merkezli çevrim içi gıda dağıtım şirketi Delivery Hero ve İspanya'da sahip olduğu Glovo'ya kartel kurdukları gerekçesiyle 329 milyon avro para cezası kesti. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Teresa Ribera (fotoğrafta), Brüksel’de davaya ilişkin basın toplantısı düzenledi.