Bist 100
10.276,88 0%
DOLAR
32,34 -0,07%
EURO
34,88 0,06%
ALTIN
2.378,64 -0,26%

81 ilde yeni sistem başlıyor! Bakan en aza inecek diyerek duyurdu

Yollardaki güvenliğin artış göstermesi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından çalışmalar başlatıldı. Bakan Abdulkadir Uraloğlu, akıllı yollar aracılığı ile kaza riskinin en aza indireleceğinin bilgisini verdi.

Yayın Tarihi: 15.04.2024 14:12
Güncelleme Tarihi: 15.04.2024 14:12

81 ilde yeni sistem başlıyor! Bakan en aza inecek diyerek duyurdu

Yollarda akıllı ve otonom teknolojilerle beraber emniyetli yol altyapısı tesis edilirken hayatların kurtarıldığına değinen Bakan Uraloğlu, 3 ayrı başlık altında ele alınan proje sistemlerinde İstanbul'a K-AUS Test ve Uygulama Koridoru uygulamasını başlatılacağının haberini verdi.

Pilot bölge olarak Antalya tercih edilirken bunu yaparken yerli ve milli teknoloji üzerinde önem arz etmektedir. Karayolları Genel Müdürlüğü Ana AUS Merkezinde hizmet verecek ve tüm kurulacak sistemlerin yazılım altyapısı hazır hale getirilirke Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezi Yazılım Platformu ve Mobil Uygulaması'nın hayata geçirileceği yönünde çalışmalar başlatıldı.

2002 senesinde 6 il birbirinden ayrılırken yol ile bağlama olduğunu söyleyen Uraloğlu, bu sayının 77 olarak güncellendiğini belirtti. Karayollarına yapılan yatırımlar sayesinde 100 milyon taşıt km başına hayatını kaybeden kişi sayısında yüzde 81 oranında azalmalar yaşandı. Yollarda akıllı ulaşım sistemleri donatılarak yol güvenliği için en üst düzeye çıkartılacağı ulaşım sistemleriyle beraber hayatın kurtulacağı haberi verildi.

ulaşım

AUS MERKEZİ YAZILIM PLATFORMU VE MOBİL UYGULAMA

Karayollarında altyapı inşa edilerek teknoloji üzerinde küresel trandler ele alınarak akıllı ve otonom teknolojiler sayesinde hızlı ve emniyet yol altyapısı tesis ettiklerinin altını çizdi.

Ulaşımda aklın yolu denilen akıllı ulaşım sistemleriyle beraber donatmaya devam edilirken tüm sistemlerinde milli ve yerli olmasına özen gösterildiği belirtildi. Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine (K-AUS) Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi Projesi başlatıldı.

KAZA RİSKİ EN AZA İNDİRİLECEK

Uraloğlu, akıllı ulaşım sistemleri üzerinde fiber optik internet altyapısıyla beraber kazı, kablolamai donatıların yapılacağına dair merkez ve bölge sistem donanımlarında kontrol odaklarının tamamlayacağını açıkladı. Trafik işaretlerinde ve meteorolojik bilgi istasyonlarında olan Uraloğlu, yine akıllı yol uygulama kapsamında sinyalizasyon sistemleri, kamera sistemlerinde, araç algılayıcılarında yeni platform kurulacak.