691 yıllık Sungurbey Camii restorasyonun ardından yeniden ibadete açıldı

Niğde'deki 691 yıllık Sungurbey Camii, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü restorasyonun ardından cuma namazıyla yeniden ibadete açıldı.

Yayın Tarihi: 05.06.2026 15:02
Güncelleme Tarihi: 05.06.2026 15:08

691 yıllık Sungurbey Camii restorasyonun ardından yeniden ibadete açıldı

691 yıllık Sungurbey Camii restorasyonun ardından yeniden ibadete açıldı

Niğde’nin en önemli tarihi ve kültürel mirasları arasında yer alan Sungurbey Camii, yaklaşık üç yıl süren kapsamlı restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından cuma namazıyla yeniden ibadete açıldı.

Tarihçesi ve restorasyonun kapsamı

Caminin, İlhanlılar döneminde Niğde Valisi Sungur Bey tarafından 1316-1335 yılları arasında yaptırıldığı değerlendiriliyor. Restorasyon, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldü ve yapının özgün mimarisine sadık kalınarak ayakta tutulması hedeflendi.

Mart 2023’te başlayan çalışmalar süresince caminin taş işçiliği, ahşap süslemeleri ve mimari detayları aslına uygun şekilde yenilendi; yıpranmış bölümler ise bilimsel yöntemlerle güçlendirildi.

Hasar, onarım ve yeniden açılış

Cami, geçmişte geçirdiği yangınlar, depremler ve uzun yıllar süren ihmal nedeniyle ciddi zarar görmüştü. Yapılan restorasyonla bu hasarlar onarılarak yapı yeniden Niğdelilerin hizmetine sunuldu.

Açılış töreninde Niğde İl Müftüsü Hüseyin Gün dua etti ve ardından vatandaşlar tarihi camide uzun bir aranın ardından ilk cuma namazını kıldı.

Açılış programına Niğde Valisi Cahit Çelik, AK Parti Niğde Milletvekili Cevahir Uzkurt, MHP Niğde Milletvekili Cumali İnce, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

SUNGURBEY CAMİİ, YAKLAŞIK ÜÇ YIL SÜREN KAPSAMLI RESTORASYON ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASININ...

SUNGURBEY CAMİİ, YAKLAŞIK ÜÇ YIL SÜREN KAPSAMLI RESTORASYON ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASININ ARDINDAN CUMA NAMAZIYLA YENİDEN İBADETE AÇILDI.

SUNGURBEY CAMİİ, YAKLAŞIK ÜÇ YIL SÜREN KAPSAMLI RESTORASYON ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASININ...

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.