61. Münih Güvenlik Konferansı 14 Şubat'ta Başlıyor
Almanya'da 14-16 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek olan 61. Münih Güvenlik Konferansı'nın (MSC) ana gündemi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna Barış Planı ve Orta Doğu'daki mevcut durum olacak.
Konferans Başkanı Christoph Heusgen, Berlin'de gerçekleştirdiği basın toplantısında, bu yıl konferansa Rusya'nın yetkililerinin davet edilmediğini belirtti. Ancak Rus muhalefetinin önde gelen isimlerinin Münih'te temsil edileceğini vurguladı.
Heusgen, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin bu hafta yapılacak güvenlik toplantısında yer alacak üst düzey yetkililer arasında olduğunu ifade etti. Konferansa, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen dahil olmak üzere 50'den fazla dünya lideri ile birlikte yaklaşık 100 dışişleri ve savunma bakanının katılması bekleniyor.
Münih Güvenlik Konferansı, dünya genelinde yaşanan krizleri, Berlin Duvarı'nın inşa edildiği dönem ve Küba füze krizinin yaşandığı 1960'lardaki durum ile karşılaştırarak ele almayı planlıyor. Sudan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki çatışmaların yanı sıra iklim değişikliği, enerji ve gıda güvenliği ile yapay zeka ve ekonomi gibi konular da gündemde olacak.
Heusgen, Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani'nin konferansa katılacak olmasının yanı sıra, İsrail, Arap ve Körfez ülkelerinden temsilcilerin de yer alacağını belirtti. Bu konuların Orta Doğu'da önemli bir rol oynadığını ifade etti.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna ve Rusya Özel Temsilcisi Keith Kellogg'un da konferansta yer alacağı bildirildi. Heusgen, Ukrayna Barış Planı'nın konferansta konuşulacak konular arasında olduğunu dile getirerek, "Konferansta bir planın açıklanıp açıklanmayacağını söyleyemem ancak bu konuda ilerleme kaydetmeyi umuyoruz" dedi.
61. Münih Güvenlik Konferansı, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in açılış konuşmasıyla başlayacak.