Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

"5 liralık hatıra paralardaki Atatürk rölyefinin benzemediği" iddialarına ilişkin darphaneden açıklama

Sosyal medyada ve bazı basın-yayın organlarında 5 liralık hatıra paralardaki Atatürk rölyefinin benzemediği iddiası ortaya atıldı. Darphane yetkilileri, iddiaların asılsız olduğunu ve para üzerindeki rölyefin değiştirildiğini belirterek, kamuoyunu yanıltmaya yönelik algı operasyonu yapıldığını açıkladı.

Yayın Tarihi: 20.12.2023 11:27
Güncelleme Tarihi: 20.12.2023 11:27

"5 liralık hatıra paralardaki Atatürk rölyefinin benzemediği" iddialarına ilişkin darphaneden açıklama

Cumhuriyet’in 100. yıl dönümü için basılan ve dolaşıma giren 5 liralık hatıra paralarla ilgili bir iddia ortaya atıldı. İddia, paralardaki Atatürk rölyefinin başka bir kişiye ait olduğunu ve kamuoyunu yanıltmak amacıyla dezenformasyon yapıldığını ileri sürüyor. Darphane yetkilileri, iddiaların asılsız olduğunu ve para üzerindeki rölyefin orijinal olduğunu açıkladı.

İstanbul’un Esenler ilçesinde bulunan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Cumhuriyet’in 100. yıl dönümü için basılan ve dolaşıma giren 5 liralık hatıra paralarla ilgili önemli bir açıklama yaptı.

5 LİRALIK HATIRA PARALARIN ÖZELLİKLERİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğe göre, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce özellikleri belirlenen 5 liralık madeni hatıra paralar 100 milyonla sınırlı olmak kaydıyla basılarak tedavüle sokuldu.

darphane

Paraların çapı 28,15 milimetre, kalınlığı 1,70 milimetre, ağırlığı ise 8,25 gram olarak belirlendi. Paraların ön yüzünde dış halkada 8 köşeli Selçuklu yıldızı motifi, ortada “Türkiye Yüzyılı” logosu, solunda 5 rakamı, altında “Türk lirası” yazısı ve “2023” ibaresi yer aldı. Paraların arka yüzünde ise Cumhuriyet’in Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün rölyefi, altında Cumhuriyet’in 100. yılı logosu ve çevresinde “Türkiye Cumhuriyeti” yazısı bulundu.

SOSYAL MEDYADA YALAN İDDİA

Son günlerde sosyal medyada ve bazı basın-yayın organlarında 5 liralık hatıra paralardaki Atatürk rölyefinin benzemediği iddiası gündeme geldi.

İddiaya göre, paralardaki Atatürk rölyefi, Atatürk’e benzemeyen başka bir kişiye ait rölyefle değiştirildi.

Bu iddia, bazı sosyal medya kullanıcıları ve basın-yayın organları tarafından paylaşılarak yayıldı.

darphane

DARPHANE’DEN AÇIKLAMA

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü yetkilileri, iddiaların doğru olmadığını ve para üzerindeki rölyef ile oynanarak kamuoyunu yanıltmaya yönelik algı çalışmaları ve dezenformasyon yapıldığını bildirdi.

Yetkililer, “Kamuoyunu yanıltmak amacıyla kasıtlı olarak para üzerindeki Atatürk rölyefi ile oynanarak algı çalışmaları ve dezenformasyon yapılmaktadır. İddia ve yorumlar tamamen asılsız olup paylaşılan resim gerçeği yansıtmamaktadır.” açıklamasında bulundu.

Yetkililer, Anadolu Ajansı’na yaptıkları açıklamada, 5 liralık hatıra paraların Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basıldığını ve dolaşıma girdiğini belirterek, paralardaki Atatürk rölyefinin orijinal olduğunu ve herhangi bir değişiklik yapılmadığını vurguladı.