3 bin rakımlı Karabet Geçidi'nde karla mücadelede sona yaklaşılıyor
Van ile Bahçesaray ilçesi arasında ulaşımı sağlayan ve Türkiye’nin en yüksek geçitlerinden biri olan 3 bin rakımlı Karabet Geçidinde yürütülen karla mücadele çalışmalarında sona yaklaşıldı. Kış aylarında yoğun kar yağışı ve çığ riski nedeniyle uzun süre ulaşıma kapanan bölgeyi açma çalışmaları, ekiplerin yoğun mesaisiyle ilerliyor.
Çalışmaların kapsamı ve karşılaşılan zorluklar
Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri, yol güvenliğini sağlamak için kar savurma araçları, kepçeler ve greyderlerle aralıksız çalışıyor. Zaman zaman 6 metreyi aşan kar birikintileriyle karşılaşan ekipler, metrelerce yüksekliğe ulaşan kar kütlelerini temizlerken tipi ve sis gibi ağır iklim koşullarıyla da mücadele ediyor.
Yüksek irtifa ve yer yer görüşün sınırlandığı koşullar, iş makinelerinin ve ekiplerin hareket kabiliyetini sınırlandırıyor; bu nedenle çalışmalarda hem zaman hem de güvenlik önlemleri ön plana çıkıyor. Ekipler, yol açma işlemini hızlandırırken aynı zamanda muhtemel çığ riskine karşı kontrollü çalışma yürütüyor.
Güvenlik önceliği ve son aşama
Metrelerce yüksekliğe ulaşan kar kütlelerinin arasında ilerleyen ekipler, yolun güvenli şekilde ulaşıma açılması için hem genişletme hem de stabilize etme çalışmaları gerçekleştiriyor. Bölge ekipleri, Bahçesaray yolunun tamamen ulaşıma açılması amacıyla büyük özveriyle çalışırken, güvenlik kriterleri sağlanmadan trafik akışına izin verilmeyeceği vurgulanıyor.
Karabet Geçidindeki çalışmaların son aşamasına gelinmesi, bölge ulaşımı açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor; ancak zorlu hava koşulları ve çığ riski nedeniyle çalışmaların tamamlanması ve yolun güvenli şekilde trafiğe açılması için ekiplerin titizliği sürüyor.
VAN İLE BAHÇESARAY İLÇESİ ARASINDA ULAŞIMI SAĞLAYAN VE TÜRKİYE’NİN EN YÜKSEK GEÇİTLERİNDEN BİRİ OLAN 3 BİN RAKIMLI KARABET GEÇİDİ’NDE YÜRÜTÜLEN KARLA MÜCADELE ÇALIŞMALARINDA SONA YAKLAŞILDI.