Bist 100
10.260,26 0%
DOLAR
32,22 -0,07%
EURO
34,7 0,05%
ALTIN
2.386,96 0,24%

2025’te 32 Takımla Oynanacak FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nın Detayları Belli Oldu! Final Nefes Kesecek

FIFA, 2025 yılında ABD’de düzenlenecek FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nın yeni formatını açıkladı. Turnuvaya 6 konfederasyondan 32 takım katılacak. UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu ise 2024’te yapılacak Kıtalararası Kupa’da mücadele edecek.

Yayın Tarihi: 19.12.2023 15:14
Güncelleme Tarihi: 19.12.2023 15:14

2025’te 32 Takımla Oynanacak FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nın Detayları Belli Oldu! Final Nefes Kesecek

FIFA, 2025 yılında ABD’de düzenlenecek FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nın yeni formatını açıkladı. Turnuvaya 6 konfederasyondan 32 takım katılacak. Turnuva, 15 Haziran-13 Temmuz 2025 tarihleri arasında oynanacak. Turnuvanın formatı, FIFA Dünya Kupası’na benzer şekilde olacak. Turnuva, 4 yılda bir düzenlenecek.

YENİ FORMAT NASIL OLACAK?

FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nın yeni formatında, 6 konfederasyondan 32 takım yer alacak. Turnuva, 4’erli 8 grupta oynanacak. Gruplarını ilk iki sırada bitiren takımlar ve 8 tane en iyi üçüncü takım gruplardan çıkacak. Eleme turları son 32’yle başlayacak. Turnuvada üçüncülük maçı oynanmayacak. Turnuvaya katılacak takımların dağılımı ise şöyle olacak:

Avrupa: 12 takım. Son 5 yılın UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonları ve UEFA Avrupa Ligi şampiyonları turnuvaya katılacak. Kalan kontenjanlar, UEFA katsayısına göre belirlenecek.

Güney Amerika: 6 takım. Son 4 yılın CONMEBOL Libertadores şampiyonları ve CONMEBOL Süper Kupa şampiyonları turnuvaya katılacak. Kalan kontenjanlar, CONMEBOL katsayısına göre belirlenecek.

Afrika: 4 takım. Son 4 yılın CAF Şampiyonlar Ligi şampiyonları turnuvaya katılacak.

Asya: 4 takım. Son 4 yılın AFC Şampiyonlar Ligi şampiyonları turnuvaya katılacak.

Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler: 4 takım. Son 4 yılın CONCACAF Şampiyonlar Ligi şampiyonları turnuvaya katılacak.

Okyanusya: 1 takım. Son 4 yılın OFC Şampiyonlar Ligi şampiyonu turnuvaya katılacak.

Ev sahibi takım: 1 takım. ABD’den bir takım turnuvaya katılacak.

KITALARARASI KUPA NE ZAMAN OYNANACAK?

FIFA, ayrıca 2024 yılında Kıtalararası Kupa adında yeni bir turnuva daha düzenleyeceğini açıkladı. Bu turnuva, 14-18 Aralık 2024 tarihleri arasında oynanacak. Bu turnuvada UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu, diğer konfederasyonların play-off turlarını geçen takımla finalde karşılaşacak. Play-off turlarında, CONMEBOL Libertadores şampiyonu, CAF Şampiyonlar Ligi şampiyonu, AFC Şampiyonlar Ligi şampiyonu, CONCACAF Şampiyonlar Ligi şampiyonu ve OFC Şampiyonlar Ligi şampiyonu yer alacak. Bu turnuva, FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nın ön hazırlığı niteliğinde olacak.

Kulüpler Dünya Kupası nedir?

FIFA Kulüpler Dünya Kupası, FIFA tarafından kulüp düzeyinde düzenlenen uluslararası bir futbol turnuvasıdır. Turnuvaya, dünyanın farklı bölgelerinden gelen kulüpler katılır. Turnuvanın amacı, dünyanın en iyi kulübünü belirlemektir.

FIFA Kulüpler Dünya Kupası ne zaman başladı?

FIFA Kulüpler Dünya Kupası, ilk olarak 2000 yılında Brezilya’da düzenlendi. Bu turnuvaya, UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu, CONMEBOL Libertadores şampiyonu, AFC Şampiyonlar Ligi şampiyonu, CAF Şampiyonlar Ligi şampiyonu, CONCACAF Şampiyonlar Ligi şampiyonu ve ev sahibi takım katıldı. Turnuvayı, Brezilya’nın Corinthians takımı kazandı.

FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nın eski formatı nasıldı?

FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nın eski formatında, turnuvaya 7 takım katılıyordu. Bu takımlar, UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu, CONMEBOL Libertadores şampiyonu, AFC Şampiyonlar Ligi şampiyonu, CAF Şampiyonlar Ligi şampiyonu, CONCACAF Şampiyonlar Ligi şampiyonu, OFC Şampiyonlar Ligi şampiyonu ve ev sahibi takımdı. Turnuva, tek maç eleme usulü oynanıyordu. Turnuvada üçüncülük maçı da oynanıyordu.

FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nın yeni formatı neden değiştirildi?

FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nın yeni formatı, turnuvaya daha fazla ilgi çekmek, daha fazla takıma şans vermek, daha fazla maç oynatmak ve daha fazla gelir elde etmek için değiştirildi. FIFA, yeni formatın turnuvayı daha heyecanlı, rekabetçi ve prestijli hale getireceğini düşünüyor.

FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nın yeni formatında hangi takımlar yer alacak?

FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nın yeni formatında, turnuvaya 6 konfederasyondan 32