Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

2024’ün en heyecan verici uzay görevlerinden bazıları belli oldu!

2024, uzay meraklıları için heyecan verici bir yıl olacak. Birçok uzay görevlerini gerçekleştirmek isteyen bilim insanları, 50 yıl aradan sonra ilk kez Ay’a ayak basmak için yeniden uzay aracı gönderecek. İşte konuya ilişkin tüm detaylar...

Yayın Tarihi: 05.01.2024 13:46
Güncelleme Tarihi: 05.01.2024 13:46

2024’ün en heyecan verici uzay görevlerinden bazıları belli oldu!

2024 yılının tarihin akışını sonsuza dek değiştirecek uzay görevlerinin olgunlaşacağı bir yıl olması bekleniyor. Yılın sadece ilk yarısı bile heyecan verici ve iddialı görevlerle dolu olacak. İşte bu uzay görevlerinden bazıları...

peregrine

PEREGRİNE AY İNİŞ ARACI

2024'ün ilk yarısı boyunca göreceğimiz en heyecan verici ve iddialı görevlerden biri Ay’a yeniden ayak basmak olacak. Astrobotic'in Peregrine iniş aracı, başlangıçta 2023'te fırlatılması planlanan görevdi ancak 2024'ün başına ertelendi. Eğer her şey yolunda giderse 8 Ocak'ta fırlatılması planlanıyor. Ancak astronotların bu yıl içerisinde Ay’a ayak basması beklenmiyor.

Peregrine iniş aracı, Apollo programının 50 yılı aşkın bir süre önce sona ermesinden bu yana Ay'a ilk kez bir uzay aracının ayak basmasını sağlayacak. İniş aracı çeşitli hükümetlerden ve özel kuruluşlardan 20 farklı yük taşıyacak ve Ay yüzeyindeki Gruithuisen Kubbelerini inceleyen ilk araç olacak.

artemis

ARTEMİS II, ASTRONOTLARI AY ÇEVRESİNDE TAŞIYOR

İnsanlık bu yıl Ay'a tekrar ayak basmayacak ama NASA'nın Ay yüzeyine ikonik dönüşünün bir sonraki uzay görevi olan Artemis II, Kasım 2024 gibi erken bir tarihte fırlatılabilecek. Eğer planlanan tarihte fırlatılırsa, Artemis Ay'ın etrafında 4 astronot taşıyacak ve uzayda 10 günlük bir görevin ardından onları Dünya'ya geri getirecek.

europa

THE EUROPA CLİPPER

Jüpiter'in uydusu Europa, uzun zamandır bilim insanları için bir merak konusu oldu. Bizim uydumuzdan daha küçük olsa da, buzlu yüzeyinin altında bazı ilgi çekici sırlar barındırıyor gibi görünüyor ve NASA, ekim ayında fırlatılacak olan Europa Clipper ile onu daha derinlemesine keşfetmeyi planlıyor.

Bu, daha önce keşfetmediğimiz gezegenleri ve nesneleri araştıran ilk 2024 uzay görevlerinden biri olacak ve 2030'da Jüpiter'in yörüngesine girecek. Bu nedenle Jüpiter'in buzlu uydusu hakkında bize bir şeyler söylemeye hazır olması için önümüzde bir süre bulunuyor.

sniper

THE MOON SNİPER

Önümüzdeki birkaç ay boyunca tanık olacağımız 2024 uzay görevleri arasında belki de en iddialı olanlardan biri Japonya'nın "The Moon Sniper" yani “Ay Keskin Nişancısı” olacak. Keskin nişancı denmesinin nedeni uzay aracının hedef iniş alanının 100 metre yakınına inecek şekilde tasarlanmış olması. Bilim insanları bunu başarmasının oldukça zor olduğunu ancak her şey yolunda giderse başarılacağını söylüyor.

Geçmişte Ay'a iniş yapmış olmamıza rağmen, uzay araçlarının iniş yapmadan önce yavaşlayıp Ay'ın yörüngesinde dönmeye başlaması gerektiğinden, belirli bir alana iniş yapmak son derece zor ve bu da nereye ineceklerini tamamen kontrol etmeyi zorlaştırıyor. Ancak JAXA'nın SLIM akıllı iniş aracı tüm bunları değiştirebilecek.

2024'te gerçekleşecek başka heyecan verici uzay görevleri de olacak. NASA'nın iki uydusu, Mars'ın atmosferini inceleyerek ona ne olduğunu anlamaya çalışacak. Ayrıca, Rocket Lab'in Venüs Life Finger uzay aracını Dünya'nın şeytani ikizine doğru göndermesiyle 2024'ü tamamlamaya yardımcı olacak Venüs'e ilk özel görev de bulunuyor.