Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

2024'te su faturalarında devrim! Tutar düşecek O vergi kaldırıldı

Gerek hane gerekse de işletmelerde kullanılan faturalar ile alakalı yargıtay tarafından son dakika bir karara imza atıldı. Su faturasında ödenen o verginin artık ödenmeyeceğine karar verildi

Yayın Tarihi: 12.01.2024 14:18
Güncelleme Tarihi: 12.01.2024 14:18

2024'te su faturalarında devrim! Tutar düşecek O vergi kaldırıldı

2024 yılına girilmesi ile vergilerdeki artış faturalara da yansımaya başladı. Gerek elektrik gerekse de su faturalarında yaşanan artış vatandaşın cebini yormaya başladı. Gerek hane gerekse de işletmelerde kullanılan faturalar ile alakalı yargıtay tarafından son dakika bir karara imza atıldı. Su faturasında ödenen o verginin artık ödenmeyeceğine karar verildi. Yapılan başvuru mahkeme tarafından red edilse de Yargıtay o ödemelerin kaldırılabileceğini hükmetti. 

Su faturalarında milyonlarca bireyi yakından ilgilendiren değişiklik son dakika onaylandı. Kendi hane ya da işletmesinde kaynak suyu kullanan vatandaş artık kaçak su bedeli ödemeyecek. Öte yandan atık suyu kanalizasyona boşaltanlardan sadece atık su bedeli alınabilecek.

SU FATURASINDA O VERGİYE YER YOK

Konunun gündeme çıkmasının sebebi Muğla'da bulunan bir otel işletmecisinin açtığı dava olarak biliniyor. Açılan dava kapsamında yerel mahkemeden red kararı verilse de Yargıtay 3. Hukuk Dairesi su faturalarındaki o ücretin artık ödenmemesi konusunda onayını verdi. Muğla'da bulunan bir otel işletmecisi, taşınmazında bulunan kaynak suyunu kullanarak işletmesinin su ihtiyacını karşıladı. Kullanım sonrasında oluşan atık suyu da şehir kanalizasyonuna aktardı. 

tl

2018 yılında otelini başka bir bireye devreden işletmeciye belediye tarafından 755.000 lira atık su bedeli ile birlikte Kaçak atık su cezası kesme kararı verildi. Karar karşısında şok olan eski otel işletmecisi eski döneme ait cezayı ödememesi adına ve sonraki dönemdeki atık su bedelinin belirlenmesi adına mahkemeye başvurdu. 

MAHKEME RED KARARI VERDİ

Yerel mahkemede otel işletmecesinin açtığı dava reddedildi. Konu Yargıtay'a kadar uzanırken yargıtayın verdiği kararda ise kendi taşınmazında kaynak suyu kullanan bireyin kaçak su bedeli ödemeyeceğine ve sadece atık suyu kanalizasyona devretmesi halinde atık su bedeli ödeneceğine karar verildi.

Açılan bu dava sonrasında alınan karar ile birlikte atık su tahliyesi ve kaynak suyu kullanımı ile alakalı yepyeni bir düzenleme oluştu. Kendi taşınmazında kendi kaynak suyunu kullanan vatandaş için kaçak su bedeli ödenmeyecek iken sadece atık suyu kanalizasyonlara boşaltan hane ya da işletmelerden atık su bedeli alınabilecek. Yargıtay tarafından onay verilen karar kapsamında su faturalarında yer alan o vergi artık ödenmeyeceği gündemdeki yerini koruyor.