Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

2 yaş sendromunu kolayca atlatmak için ne yapabilirim? İşte anne babalara hayat kurtaran formüller!

Çocuklarda 2 yaş sendromu, ebeveynlerin en çok zorlandığı dönemlerden biridir. Bu dönemde çocuklar, bebeklikten çocukluğa geçiş sırasında birtakım sorunlar yaşarlar. Peki, 2 yaş sendromu nedir, belirtileri nelerdir, ne zaman başlar ve biter? İşte, 2 yaş sendromu hakkında merak edilenler…

Yayın Tarihi: 09.01.2024 11:01
Güncelleme Tarihi: 09.01.2024 11:01

2 yaş sendromunu kolayca atlatmak için ne yapabilirim? İşte anne babalara  hayat kurtaran formüller!

Çocuğunuz  2 yaşına mı girdi? Gelişimsel dönemin bir parçası olan bu dönemde, çocuğunuz girmiş olduğu bu evrenin sonuna kadar tadını çıkarıyorken, siz bunla nasıl başa çıkacağınızı düşünmeye mi başladınız? İşte bu dönemde kurtarıcınız olacak çok etkili formüller! Haber içeriğinde...2 yaş sendromu

2 YAŞ SENDROMU NEDİR?

2 yaş sendromu, çocukların 18 ay ile 3.5 yaş arasında yaşadıkları bir gelişim evresidir. Bu dönemde çocuklar, kendi benliklerini, isteklerini ve duygularını keşfetmeye başlarlar. Bu da onların, ebeveynlerine ve çevrelerine karşı inatçı, öfkeli, tutarsız ve zorlayıcı davranışlar sergilemelerine neden olur. 2 yaş sendromu, çocukların bireyselleşme sürecinin bir parçasıdır ve normal bir gelişim göstergesidir.

2 YAŞ SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

2 yaş sendromunda çocuklarda genellikle şu belirtiler görülür:

* '' Ben yapacağım” tutturmaları, isteklerinde ısrarcı olmak, söz dinlememek, istenilenin aksini yapmak

* Kıskançlık, titizlik, takıntılar ve utangaçlık

* İştah problemleri, uyku düzeninde bozukluklar, yatmak istememek

* Öfke nöbetleri; anne-baba- diğer çocuklara vurmak, ısırmak, kendine zarar vermek; kafasını vurmak, kendini yere fırlatmak, durmadan ağlamak

2 yaş belirtileri

* Tuvalet sorunları, alt ıslatma, kakasını yapmama veya yaparken zorlanma

2 YAŞ SENDROMU NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER?

2 yaş sendromu, genellikle 18 ay civarında başlar ve 3-3.5 yaş civarına gelene kadar devam eder. Bu süre, çocuğun kişilik özelliklerine, aile yapısına ve çevresel faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak beklenen, 3.5 yaştan sonra çocuğun toplumsallaşma ve sosyalleşmenin artması ile sakinleşmesi ve uyumlu davranışlar sergilemesidir. Ancak, çocuk bu sendromdan geçerken aileyi nasıl manipüle edeceğini öğrenmişse, bu dönemdeki bazı alışkanlıklarını ileri yaşlara da taşıyabilir.

2 YAŞ SENDROMU NASIL YÖNETİLİR?

2 yaş sendromu, ebeveynler için zorlu bir dönem olsa da, çocukların gelişimine katkı sağlayan bir süreçtir. Bu dönemde ebeveynlerin, çocuklarına karşı sabırlı, anlayışlı, sevgi dolu ve tutarlı olmaları gerekir. İşte, 2 yaş sendromunu yönetmek için bazı ipuçları:

* Çocuğunuza yaşına uygun sorumluluklar verin. Anlaşılır, tutarlı sınırlar koyun, kendini güvende hissettirin.

* Enerjisini boşaltması için gün içinde bol bol dışarı çıkarın. Oyun oynamasına, keşfetmesine, yaratıcılığını kullanmasına izin verin.

* Öfkelendiğinde yanında sakince onunla göz teması kurmadan durun. Davranışının farkında olduğunuzu hissettirin. Onu anladığınızı, duygularını paylaştığınızı söyleyin. Sözlerinizle ve beden dilinizle sakinliğinizi koruyun.

2 yaş sendromu

* Tutarlı sınırlar koyun ve çizdiğiniz sınırları o sakinken anlatmaya çalışın. Böylelikle olay anında ya da öfkeli durumlarında sizin anlattıklarınız aklına gelecek ve nasıl davranması gerektiğini önceden kestirecektir.

* Çocuğunuza sınırlarını zorlayabileceği, zaman zaman sınırlarını aştığında sonuçlarını görüp öğrenebileceği, özgür olabileceği ve kendisini tümüyle ortaya koyabileceği güvenli ortamlar yaratın.

* Yapmasını istemediğiniz bir davranış varsa kızmak, engellemek ve cezalandırmak gibi davranışlar göstermeyin.        *  “Hayır!” kelimesini kullanmada seçici davranın. Onun yerine yapmasını istediğiniz davranışı önerin, alternatifler sunun, seçim yapmasına izin verin.

* Çocuğunuzun olumlu davranışlarını fark edin, takdir edin, övün. Ona sevginizi, ilginizi, desteğinizi gösterin. Onunla kaliteli zaman geçirin, eğlenin, gülmeyi unutmayın.