Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

17 milyon emekliye son dakika zam müjdesi! SSK ve Bağ-Kur emeklileri 37,57+ refah payı zammı hesapları tamam

Emekli maaş zamları TÜİK enflasyon rakamları sonrasında açıklanacak. Ortaya çıkan rakamlarda yüzde 50'ye dayanan zam oranı hesaplamaları mevcut

Yayın Tarihi: 03.01.2024 09:59
Güncelleme Tarihi: 03.01.2024 18:22

17 milyon emekliye son dakika zam müjdesi! SSK ve Bağ-Kur emeklileri 37,57+ refah payı zammı hesapları tamam

Son daki TÜİK enflasyon verilerinin açıklanması sonrasında emekli zammı şekillendi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine %37,57 zamma ek olarak refah payı ekleneceği tahmin edilirken, Memur ve memur emeklileri de %15'lik sözleşme zammına ek olarak %31,5 enflasyon farkı eklenecek. 

Emekli maaşı ve memur zammı bugün şekillenecek. Açıklanacak olan enflasyon verileri zammın belirleyicisi olacak iken özellikle de merak edilen konu en düşük emekli maaşı zammı olacak. Emekliye maaş olarak 3 düzenleme yapılacağı müjdesi verilrken, Ocak 2024'ten itibaren geçerli olmak üzere zammın uygulamaya sokulacağı biliniyor. Bugün yapılacak olan düzenleme ile birlikte Bağ-Kur emekli kök maaş zammı, en düşük emekli maaşı ve memur maaş zammı ile 3 düzenleme yapılacak. 

Düşük gelir grubundaki emekli maaşı artışı ile birlikte alım gücünün yükselmesi ön görülüyor. Emekli maaş artışı için 3 maaş hesaplaması yapılırken, özellikle en düşük emekli maaşı zammı ve kök maaş zammı merak ediliyor. Açıklanan Aralık ayı enflasyon verileri sonrasında en düşük demekli maaşı zammı için çalışmalar başladı. Refah payı, seyyanen zam ve taban aylıkların artışı gibi hesaplamalar mevcut iken bu zamlar için meclis onayı gerekmekte. 

GÖZLER TÜİK'TEN SONRA REFAH PAYINDA

Bugün saat 10.00'da açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon açıklaması sonrasında gözler emekli maaş zammına çevrilecek. 6 Aylık enflasyon emekliyi sadece enflasyondan korurken, refah payının gelmesi durumunda da emeklinin alım gücü artabilecek. 

tl

EMEKLİYE ÖZEL 2 ÇALIŞMA

 Emekli maaş zammı Ocak 2024 merekla bekleniyor. Emekliye 2 tür değişim uygulanacak ilki kök maaş düzenlemesi olurken, en düşük emekli maaşının belirlenmesi ve refah payı ve seyyanen zammında konuşulacağı ön görülüyor. 

BUGÜN 3 DÜZENLEME YAPILACAK

Kök maaş zammı, en düşük emekli maaşı artışı ve refah payı olmak üzere emekliye 3 düzenleme yapılacağı üzerinde duruluyor. Enflasyon rakamları emekli maaşına yapılacak olan taban rakamı şekillendirecek. Emekliye refah payı eklemesinin yapılacağı tahmin ediliyor. Bu kapsamda yüzde 10-12'lik bir artış uygulanacağı ön görülüyor. 

tl

REFAH PAYI İLE SEYYANEN ZAM BİRLEŞEBİLİR

Emekliye seyyanen zam uzun zamandır gündemde. Temmuz ayında memura yapılan seyyanen zamdan emeklinin de faydalanması için çalışöaların süregeldiği belirtilirken, Bakan Şimşek tarafından yapılan açıklama da emekli için bütçenin zorlanacağı belirtilmiş bulunuyor. 

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 11.000 TL

En düşk emekli maaşı için 11.000 TL rakamı telafuz ediliyor. 2023 senesinde 2 zam alması sonrasında 3500 TL'den 7500 TL2ye çıkan en düşğk emekli maaşna yüzde 50'ye yakın zam planları mevcut olduğu iddia edilirken, bu hesaplamalar ile 10 bin ila 11 bin 500 TL rakamlar masada yer alıyor. 

MEMUR ZAMMI REFERANS OLABİLECEK

Memura yapılan zam emekli zammı için de belirleyici faktör olabileceği de konuşuluyor. Memura, enflasyona ek olarak yapılacak olan toplu iş sözleşmesi zammının emekli zammı için referans olabileceği ve emekli zam oranının memur maaş zam oranına çıkartılabileceği konuşuluyor.