15 Temmuz şehidinin annesi: ben evlatsız yaşarım ama vatansız yaşayamam
Anma töreninde duygu yüklü anlar
Ankara Emniyet Müdürlüğünce 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün 10’uncu yılı kapsamında düzenlenen anma programına katılan 15 Temmuz şehidi Halil Işılar’ın annesi Hülya Işılar, tören sırasında oğlunun fotoğrafını severken ve öperken görüntülendi. Protokol üyeleri ve şehit fotoğrafları önüne çelenk bırakılırken acılı anne duygularına hakim olamadı.
Törende konuşan Işılar, oğlunun 15 Temmuz gecesi Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde şehit olduğunu belirterek, oğlunu tanımlarken onun vatan sevgisini vurguladı. Anne, oğluna "gitme" dediğini ancak oğlunun arkadaşlarıyla birlikte orada olduğunu söyledi: "Ona ’gitme’ dememe rağmen beni dinlemedi ve arkadaşlarıyla kendini burada buldu."
O geceyle ilgili olarak Işılar, "İki arkadaşı döndü benim oğlum şehit oldu" diyerek yaşanan kaybın ailedeki yerini anlattı. Oğlunun çocukken söylediği sözleri aktarırken, "Bir evin bir oğluydu. 5 yaşındayken babasına ‘baba ben şehit olacağım’ demiş" ifadelerini kullandı.
Ben evlatsız yaşarım ama vatansız yaşayamam
Anne Işılar duygularını şu sözlerle dile getirdi: "Ben evlatsız yaşarım ama vatansız yaşayamam. Bağrıma taşı basarım, evlat acısıyla yanarım ama vatansız hayatta yaşayamam. Vatan olmazsa bizler yokuz. Bizi hiçbir ülke kabul etmez. Ortada kalırız." Konuşmasında şehitlere şükranını sundu ve vatanın ve bayrağın korunması gerektiğini vurguladı: "Gökten düşen yağmur gibi kanlarla boyanmış şu bayrağımızı hiçbir zaman indirtmeyeceğiz. Ezanımızı dindirtmeyeceğiz."
Torununa duyduğu hasret ve gurur
Işılar, oğlunun şehadetinin ardından dünyaya gelen torunundan da söz etti. Damat tarafından oğlunun isminin verildiği toruna sarılırken duygulanarak, "Onu severken ‘10 yıllık hasretim’ diye seviyorum. Halil diye sevmiyorum, ‘10 yıllık hasretim, kuzum’ diyorum" dedi. Bu ifadeler, hem kaybın hem de anıların günlük yaşamdaki yansımasını gösterdi.
Anma törenindeki görüntüler ve anne Işılar’ın sözleri, şehit yakınlarının hafızasında vatan ve aile değerlerinin nasıl iç içe geçtiğini ortaya koydu. Işılar, konuşmasını "Vatan sağ olsun" diyerek sonlandırdı.
15 TEMMUZ ŞEHİDİ HALİL IŞILAR'IN ANNESİ HÜLYA IŞILAR, "BEN EVLATSIZ YAŞARIM AMA VATANSIZ YAŞAYAMAM. BAĞRIMA TAŞI BASARIM, EVLAT ACISIYLA YANARIM AMA VATANSIZ HAYATTA YAŞAYAMAM. VATAN OLMAZSA BİZLER YOKUZ. BİZİ HİÇBİR ÜLKE KABUL ETMEZ. ORTADA KALIRIZ" DEDİ.