DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.846.497,83 -0,01%

13. Dünya Sektörler Arası İşbirliği Forumu sürüyor: Gambiya ve Gana temsilcileri Türkiye ortaklığını vurguladı

Gambiya ve Gana temsilcileri, 13. WCI Forumunda Türkiye ile sürdürülebilir sanayi, yeşil enerji ve tarım işbirliğinin önemini vurguladı.

Yayın Tarihi: 13.08.2025 13:47
Güncelleme Tarihi: 13.08.2025 14:24

13. Dünya Sektörler Arası İşbirliği Forumu sürüyor: Gambiya ve Gana temsilcileri Türkiye ortaklığını vurguladı

13. Dünya Sektörler Arası İşbirliği Forumu sürüyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolatın katılımıyla devam eden 13. Dünya Sektörler Arası İşbirliği Forumu (WCI)nda Gambiya ve Gana yetkilileri Türkiye ile genişleyen ekonomik ve sektörel işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Gambiya: Türkiye-Afrika ilişkilerinde sürdürülebilir ortaklıklar

Gambiya Cumhuriyeti Enformasyon, Medya ve Yayın Hizmetleri Bakanı Dr. Ismaila Ceesay, forumun açılış konuşmasında Türkiye ve Afrika ilişkilerinin her geçen yıl güçlendiğini belirterek, "Zengin doğal kaynaklara sahibiz. Türkiye kendi rolünü bu anlamda geliştirebilir. Afrika'nın endüstriyel dönüşümünde önemli bir katkısı olmaya devam edeceğine inanıyorum." dedi.

Ceesay, Türkiye'nin stratejik konumu ve endüstriyel kapasitesine işaret ederek şunları kaydetti:

"Afrika ülkeleri sanayileştikçe bu ortaklığın potansiyelini daha da iyi farkına varıyor. Teknoloji transferi, inovasyon ve üretim bağlamında önemli çalışmalar yapılıyor. Altyapı ve üretim Afrika için son derece değerli. Sadece ihracat ve ithalattan bahsetmiyoruz. Endüstrilerin oluşumundan bahsediyoruz. Tarım, teknoloji, Afrika'nın sanayileşmesine önemli katkıda bulunuyor ama faydalar nihayetinde karşılıklıdır. Türkiye, Afrika'nın doğal kaynaklarına erişebiliyor, çeşitli pazarlarına ve büyüyen tüketici tabanına hitap ediyor."

Ceesay ayrıca, "Bizim buradaki en önemli anahtar kelimemiz elbette ki işbirliğidir. Bütün bunları yaparken çevremizi ve ekonomimizi geliştirmeyi de düşünmek zorundayız. Türkiye'yi ve Afrika'nın arasındaki ilişki karlılığın ötesinde." ifadelerini kullandı.

Jeopolitik ve ekonomik sınırların ortadan kalkmasıyla Afrika'nın artık gözde bir kıta olduğunu belirten Ceesay, "Zengin doğal kaynaklara sahibiz. Türkiye kendi rolünü bu anlamda geliştirebilir. Afrika'nın endüstriyel dönüşümünde önemli bir katkısı olmaya devam edeceğine inanıyorum zaten. Türkiye'nin özellikle yeşil enerji ve altyapı gelişimi hususunda çok önemli katkıları bulunuyor." dedi.

Afrika'nın sanayileşmesi ve gençlere odaklanan strateji

Ceesay, Afrika uluslarının sanayi gelişiminde Türkiye'den öğrenecekleri birçok şey olduğunu belirterek, "Afrika ülkelerinin teknolojiyi artık üretebildiğini, endüstriyel üretimi geliştirebildiğini ve aynı zamanda lokal topluluklara da bu anlamda destek olabildiğini" söyledi.

Ortak amaçla kurulan Afrika-Türkiye koridoruna değinen Ceesay, "Dolayısıyla daha açık pazarlar oluşturuyoruz. Yatırım ve aynı zamanda iş ortaklıkları geliştirebiliyoruz. Özellikle de üretim konusuna baktığımız zaman biz sürdürülebilir endüstriler bağlamında beraberce görev alıyoruz." dedi ve Gambiya'nın yatırım, işbirliği ve inovasyon için uygun bir ülke olduğunu vurguladı.

Ceesay son olarak, "Yeni liderler oluşturmak yeni eğitilmiş gençlerin oluşturulması için üretiyoruz. İş birliği yapmamız gerekiyor, izole olmamamız gerekiyor. Dolayısıyla bizler de Türkiye'nin deneyiminden dolayı çok eminiz bu konuda ilerleyeceğimizden ve beraberce geleceği inşa etme konusunda doğru adımlar attığımıza hiç şüphe yoktur. Son olarak da beraber ortaklaşa çalışmak hepimizin faydasına olacaktır." dedi.

Gana: Kaliteli ürünler ve tarımda işbirliği fırsatları

Gana Cumhuriyeti Spor ve Rekreasyon Bakanı Kofi Adams ise Türkiye-Afrika arasındaki ticaretin son 20 yılda önemli ölçüde arttığını belirterek forumun Afrikalı iş insanları için büyük fırsatlar sunduğunu söyledi.

Adams, "Gerçekten çok kısa bir zamanda WCI platformu çok büyük bir ilerleme kaydetti. Türkiye, ürünleri inovasyonu, teknolojiyi ve yenilikçi ürünleri uluslararası anlamda rekabetçi fiyatlarla buluşturabiliyor. Şu anda benim ülkemde herkes kaliteli ürünlerin peşinde, Türkiye'den üretilen ürünlerin peşinde." dedi ve Türkiye'den ihraç edilen ürünlerin iyi kalitede üretildiğini vurguladı.

Tarımın önemine işaret eden Adams, Gana'nın üretim kapasitesine dair şöyle konuştu: "Gana dünyanın ikinci büyük kakao üreticisi ve çok büyük bir kapasiteye sahip. Gıda ve sebze meyve üretiminde çok büyük bir kapasitesi var. Bu sayede gıda işlemenin ve sistemlerin güçlendirilmesinin de elzem olduğu açık. Birlikte ürünleri güçlendirebiliriz ve bu sayede de bizim sınırlarımızın ötesinde piyasalara giden adımlar atabiliriz, istihdam yaratabiliriz ve mahsulde yaşanabilecek kayıpları da en aza indirebiliriz."

Gambiya Cumhuriyeti Enformasyon, Medya ve Yayın Hizmetleri Bakanı Dr. Ismaila Ceesay, 13. Dünya...

Gambiya Cumhuriyeti Enformasyon, Medya ve Yayın Hizmetleri Bakanı Dr. Ismaila Ceesay, 13. Dünya Sektörler Arası İşbirliği (WCI) Forumu'na katılarak konuşma yaptı.

Gambiya Cumhuriyeti Enformasyon, Medya ve Yayın Hizmetleri Bakanı Dr. Ismaila Ceesay, 13. Dünya...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı