![Yeni yılın ilk kahvaltısına tarifiniz belli! Çıtır çıtır pratik el açması gül böreği tarifi](https://cdn.aksiyon.com.tr/uploads/1280x720/images/202312/yeni-yilin-ilk-kahvaltisina-tarifiniz-belli-citir-citir-pratik-el-acmasi-gul-boregi-tarifi-1200-570546.jpg)
Yeni yılda sabah kahvaltısında hem lezzetli hem de pratik bir atıştırmalık sofralara getirmek istiyorsanız, pratik el açması gül böreği tam olarak size göre! Kısa süre içersinde hazırlayacağınız bu tarifle yiyen bir daha yemek isteyecek. Tarifte biz sizlere kıymalı patatesli el açması gül böreği tarifini vermiş olsak da, dilerseniz harcınızı kendi damak zevkine göre değiştirebilir; peynirli, patatesli ya da ıspanaklı yapabilirsiniz. Şimdi hazırsanız yeni yıl kahvaltınızı kurtaracak enfes tarife geçelim!
PRATİK EL AÇMASI GÜL BÖREĞİ TARİFİ MALZEMELERİ
- 4 su bardağı ölçüsünde un
- 1.5 tatlı kaşığı ölçüsünde tuz
- 1 yemek kaşığı ölçüsünde sirke
- Yeteri kadar su
İç harcı için:
- 300 gr kıyma
- 3 büyük kuru soğan
- 2 tane orta boy patates
- Sıvı yağ
- Tuz
- Karabiber
- Hamurların aralarına sürmek için sıvı yağ
PRATİK EL AÇMASI GÜL BÖREĞİ NASIL YAPILIR?
- İlk etapta derin bir yoğurma kabının içerisine hamur malzemelerini alarak çok sert olmayacak bir hamur elde edene kadar yoğurma işlemine devam ediyoruz.
- Hamur dinlendikten sonra ise kıymayı geniş bir tavanın içersine alıp, tamamen suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
- Sonra yeteri kadar sıvı yağ ve soğanları ekleyip, güzelce kavurmaya başlıyoruz.
- Diğer bir yandan ise 2 tane patatesi soyup, rendeliyoruz.
- Patateslerin tüm suyunu sıkıp, ateşte olan kıyma harcımıza ekliyoruz.
- Karabiber ve tuzunu ekledikten sonra harcımızı güzelce tekrardan alazlayarak, karıştırıyoruz ve soğuması için bir kenara bırakıyoruz. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere istediğiniz börek içini kullanabilirsiniz. Bu tarifte kıymalı patatesli börek harcı kullanıldığı için tarif bu şekilde verildi.
- Dinlenen hamurlardan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartarak, yuvarlayıp bezeler haline getiriyoruz. Bu hamurdan ortalama 15 adet beze çıkıyor. Her bir bezeyi oklava ya da merdane yardımıyla tabak büyüklüğünde açarak, aralarına bolca yağ sürüp üst üste koyuyoruz.
- Yağlama işlemi bitince tezgahta her bir bezenin kenarından hafifçe çekiştirerek büyütme işlemine geçiyoruz. Bu işlem oldukça kolay ve hızlı tamamlanıyor. Bunun sebebi bezlerin aralarını güzel şekilde yağlamak. Yırtılırsa korkmanıza gerek yok. Yırtıklar arada kalacağı için herhangi bir risk görsel sorun teşkil etmiyor.
- Büyüyen hamurun iç kısmını iç harcımızı sıra halinde dizerek rulo şeklinde sarıyoruz. Kendi etrafında döndürerek gül böreği şeklini bezelerimize veriyoruz. Bütün hamurlar bitene kadar sarma işlemine devam edip, yağlı kağıt sermiş olduğumuz tepsiye sırayla diziyoruz.
- Tabakta artan sıvı yağı ise böreklerimizin üzerlerine sürüp, 180 - 200°’de altı üst ayarlı şekilde böreklerimizi pişiriyoruz. Şimdiden herkese afiyet olsun.