Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Yarı fiyatına aldım diye sevinmeyin! Öğrenince çok üzüleceksiniz

Uzmanlara göre, bir ürünü fiyatını öğrenerek yarı fiyatına satın almak, aldatılma riskini artırabilir. İnternet alışverişinin gelişimi, alışverişi düzenleyen yasaların gerisinde kalarak hızla ilerliyor. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 26.12.2023 00:12
Güncelleme Tarihi: 26.12.2023 00:12

Yarı fiyatına aldım diye sevinmeyin! Öğrenince çok üzüleceksiniz

İlk "Muhteşem Kasım" kampanyaları ardından şimdi sıra yılbaşı alışverişlerinde. Gelecekte ise sevgililer günü ve anneler günü gibi özel günlerde benzer trendleri görmek mümkün. Ancak, internet alışverişi hızla ilerlerken, mağdurların sayısı da artış gösteriyor.

Fırsatlarla Riskler İç İçe

alışveriş internet risk

Uzmanlara göre, internet alışverişinin gelişimi, alışverişi düzenleyen yasaların gerisinde kalarak hızla ilerliyor. Özellikle pandemi süreci, e-ticaretin öngörülemeyen bir şekilde büyümesine neden oldu. Ancak, yasal altyapının yetersizliği, ödeme sistemlerindeki eksiklikler, teknoloji konusundaki bilgi eksikliği ve çekici dilin aşırı kullanımı gibi faktörler, e-ticaretin bir keyif ve fırsat kadar riskli bir alan haline gelmesine neden oldu.

Adli Muhasebe ve Hile Denetimi Uzmanı Fikriye Aslan, e-dolandırıcıların sayısının hızla arttığına dikkat çekiyor. Artık, ürünün teslim edilmemesi, sahte ürünlerin gerçekmiş gibi satılması, ödeme iadelerinin yapılmaması gibi e-ticaret suistimalleri günlük olaylar haline geldi.

Aslan'a göre, tüketicilerin bu tuzaklara düşmesi anlam verilmesi güç bir durum. Gerçek fiyatını bildiği halde yarı fiyatına bir ürünü satın alan tüketicinin, e-ticaret suçlarını destekleyen bir ruh hali içinde olduğunu söylüyor. Aslan, günümüzde toplumsal ve bireysel güven alanlarının daraldığı bir dönemde, insanların gerçek fiyatın yarıya düşmeyeceğini bilmelerine rağmen satıcılara güvenmesini açıklamakta zorlanıyor. Aslan, "Bedava peynir sadece fare kapanında bulunur" diyerek, e-ticaret yoluyla satılan ürünlerin gerçek fiyatının yarıya düşmeyeceğini kabullenmemiz gerektiğini vurguluyor.