Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Yapay zekâya karşı telif dönemi! Yapay zekâ telif ihlaline mi yol açıyor?

Yazarlar Birliği ve diğer sanatçı grupları, yapay zekâ algoritmalarının izin alınmadan eserleri üzerinde eğitmenin adil olmadığını söyledi. Teknoloji şirketleri ise genellikle bunun "adil kullanım" olduğunu savundu.

Yayın Tarihi: 11.12.2023 14:02
Güncelleme Tarihi: 11.12.2023 14:02

Yapay zekâya karşı telif dönemi! Yapay zekâ telif ihlaline mi yol açıyor?

Üretken yapay zekâ devriminin en büyük kavgası mahkeme salonuna taşınıyor. Kitap yazarları ve sanatçılar, kendi çalışmalarını bir eğitim kılavuzu olarak kullanıp yapay zekâya yeteneklerini kopyalamayı öğretmeye telif hakkı nedeniyle karşı çıkıyor.

Tartışma, ChatGPT gibi yapay zekâ sohbet botlarının etkileyici söz ustalığını, Github'ın Copilot'unun kodlama yeteneğini ve Midjourney gibi görüntü üreticilerinin sanatsal becerilerini destekleyen milyarlarca eser üzerinde yoğunlaşıyor. Temel algoritmaları eğitmek için kullanılan çalışmaların çoğu insanlar tarafından oluşturuldu ve birçoğu telif hakkı ile korunuyor.

Yapay zekâ üreticileri büyük ölçüde telif hakkıyla korunan eserleri eğitim verisi olarak kullanmanın çalışmayı sadece istatistiksel sinyalleri çıkarmak için ödünç aldıkları ve kendilerininmiş gibi göstermeye çalışmadıkları gerekçesiyle "adil kullanım" adı altında tümüyle yasal olduğunu iddia ediyor.

yapay zeka

ESER SAHİPLERİ ŞİKAYETÇİ

Fakat görüntü üreticiler ve diğer araçlar eğitim verilerindeki eserleri etkileyici bir şekilde taklit edebildiklerini ispat ettikçe ve eğitim verilerinin ölçeği ve değeri ortaya çıktıkça, içerik üreticiler giderek daha fazla şikâyet ediyor.

San Francisco'da eser sahipleri, yapay zekâ şirketlerinin teknolojiyi engelsiz geliştirme haklarını savunan yetkili isimlerle tartıştı. Kitap yazarlarını temsil eden ve üyelerinin telif haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle hem OpenAI'a hem de ana destekçisi Microsoft'a dava açan Yazarlar Birliği'nin CEO'su Mary Rasenberger, “Yapay zekâ eğitiminin adil kullanım olduğuna inanıyorlar mıydı?” sorusuna, "Cevabım hayır. İnanmıyorum" dedi.

yapay zeka

SORUN NASIL ÇÖZÜLECEK?

Yazarlar Birliği'nin şikayetinin özünde, OpenAI ve diğerlerinin materyallerini kullanmasının, kullanıcılar bir sohbet botundan bir şiir ya da resim söylemesini istediğinde sonuçta rakip bir eser oluşturması yatıyor.

Rasenberger, "Bu son derece ticari bir kullanım ve zararlı olduğu çok açık. Yazarlık mesleğini gerçekten yok edebilir. Bu yüzden bu davanın içindeyiz" dedi

Üretken yapay zekâ şirketlerinin üyelerinin eserlerini lisanslamak için ödeme yapmalarına yardımcı olacak bir araç geliştiren Yazarlar Birliği, yapay zekâyı eğitmenin tamamen etik yolları olabileceğine ve bunun da sadece ücret karşılığında izin almaktan geçtiğine inanıyor.