Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası kredi kartı olan yandı! Artık yapılamayacak

Kamu bankaları tarafından kredi kartlarında kısıtlamaya gidilmesine yönelik bazı tedbirler salınırken özel bankalar da benzer tedbirleri alabileceği söyleniyor.

Yayın Tarihi: 02.04.2024 21:24
Güncelleme Tarihi: 02.04.2024 21:24

Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası kredi kartı olan yandı! Artık yapılamayacak

Kamu bankaları, kredi kullandırımlarındaki büyümeyi sınırlamaya yönelik düzenlemeler kapsamında yeni bir uygulama başlatıyor. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank, nakit avanslara yüzde 25 limit getirmesi sonrasında kredi kartı kullanımını daha fazla kısıtlayacak yeni önlemler aldı.

SONRADAN TAKSİTLİ NAKİT AVANS İŞLEMLERİNDE KISITLAMA

Edinilen bilgilere göre taksitli ödeme uygulamasında ilerleyen dönemlerde değişiklik yapılacağı ortaya çıktı. 1 Nisan'dan itibaren sağlık, eğitim, vergi, sigorta gibi bazı alanlarda bireysel kredi kartıyla taksitli ödeme yapılabilecek. Ancak giyim, gıda, elektronik ve benzeri alışverişler için bu uygulamaya izin verilmiyor.

Ziraat Bankası, 1.000 TL'den 100.000 TL'ye kadar sağlık ve eğitim ödemeleri için, 1.000 TL'den 25.000 TL'ye kadar vergi ve sigorta ödemeleri için 4 aya varan faizsiz taksit imkanı sunuyor. Ayrıca kampanyaya dahil olmayan 500.000 TL'ye kadar tutarlar yasal vadeye bağlı olarak bu alanların masrafları ile birlikte taksitli olarak ödenebilmektedir.

Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası kredi kartı olan yandı

Özel bankalarda da benzer uygulamaların getirilebileceği yönünde söylentiler var ancak henüz resmi bir karar alınmadı. Bu nedenle taksitli ödeme uygulaması özel bankalarda devam etmektedir.

"Enflasyonla mücadelede bir adım"

Bu önlemlerin enflasyonu kontrol altına almak ve kredi ödemelerini dengelemek amacıyla alındığı söylendi. Özellikle son dönemde enflasyonun artması ve kredi kartı maliyetlerinin artmasıyla birlikte bu tür önlemler gündeme geliyor. Bu limitlerin kredi kartı harcamalarına etkisinin tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını ve harcama tercihlerini değiştirmesi bekleniyor. Üstelik bu tedbirlerin enflasyon üzerindeki etkisinin gelecek dönemde daha da belirginleşmesi bekleniyor.

"Mehmet Şimşek'ten düzenleyici sinyaller"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek daha önce kredi kartı limitlerinde düzenlemenin gündeme gelebileceğini söylemişti. Ancak henüz resmi yönetmelik yayınlanmadı ve bu konuyla ilgili araştırmalar devam ediyor.