Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Uyanık ev sahipleri dumur olacak! Kiracısına bunu yapan kaçacak yer arayacak

Bekar birine ev kiralamak istemediği için TİHEK tarafından para cezası uygulanırken ev sahibinin bu davranışı ise ayrımcılık yasasına aykırı sayıldı. Bu nedenle ev sahiplerini ve kiracıları ilgilendiren düzenleme dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 21.02.2024 20:30
Güncelleme Tarihi: 21.02.2024 20:30

Uyanık ev sahipleri dumur olacak! Kiracısına bunu yapan kaçacak yer arayacak

Alanya'da ev kiraları düşmeye başlarken ev sahiplerinin belirli gruplar üzerinde ev kiralamak istemedikleri görüldü. Buna örnek olarak Ankara'da yaşanan olay gösterildi. Bekara ev kiralamak istemeyen bir ev sahibi tarafında ''ayrımcılık yasağının ihlal'' nedeniyle ciddi bir para cezası uygulandı. Ankara'da yaşayan B.C.H adlı kişi internet sitesi üzerinden gördüğü ev için emlakçı ile iletişe geçerek şartlar üzerinde anlaşmaya vardı. Fakat ev sahibinin bekara ev vermek istemediği durum ortalığı karıştırdı.

MESAJLARA DİKKAT
Emlakçının bekar olmasından ötürü olmadığına dair mesajı delil olarak gösterildi. İddialara karşı yazılı görüşü talep eden emlkaçı, sadece ev sahibi ve kiracı adayının bir araya getirmesiyle ev sahibi adına karar veremediğinin altını çizerek A.A.Ş. de evin kiralanması için emlakçıyla sözleşme imzalamadığının altını çizdi.
İncelemeler sonucunda ev sahibi ayrımcılık yasağını ihlal etmesi üzerine 5.598 TL idari para cezası kesildi. Ev sahibinin, başvuranın medeni durumunun eşit görülmesiyle imkanlardan yararlanmasını engelleyerek ayrımcılık yaptığı öne sürüldü.

ev kiralama
TİHEK KARARI

Kararın verilmesiyle beraber kanunlar üzerine eşit olunmasıyla beraber Anayasa'nın 10. maddesinde bulunan “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.” hükmünün yer aldığı bilgisi verildi.
Kararla beraber ev sahibi tarafından başvuranın medeni durumu 6701 sayılı kanunla beraber kamuya açık sunulan bir hizmetten karşılaştırılabilir durumla eşit bir şekilde yararlanmasının engellendiği belirtilerek yasaya aykırı davranış sergilendi.