Bist 100
10.895,25 1%
DOLAR
32,19 0,04%
EURO
34,98 -0,05%
ALTIN
2.500,08 0,09%

TRT World Citizen tarafından düzenlenen İnsani Film Festivali ödülleri sahiplerini buldu

TRT World Citizen tarafından düzenlenen "Humanitarian Film Festival" (İnsani Film Festivali) ödüllerinin sahiplerini bulduğu muhteşem bir tören, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve birçok sinema ve sanat dünyasının ünlü isminin katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.

Yayın Tarihi: 08.11.2023 09:48
Güncelleme Tarihi: 08.11.2023 09:48

TRT World Citizen tarafından düzenlenen İnsani Film Festivali ödülleri sahiplerini buldu

TRT World Citizen Humanitarian Film Festival, küresel insani sorunlara ışık tutmayı amaçlayan kısa film festivalidir ve film yapımcılarına insani meselelere kendi özgün bakış açılarıyla yaklaşma fırsatı sunar. İnsana odaklanan bu festival, savaş, çatışma, pandemi, kadın hakları, göçmen krizi, iklim değişikliği, çevre kirliliği, açlık, kıtlık, evsizlik ve yoksulluk gibi çeşitli konulara odaklanır. Dünyanın dört bir yanından gelen orijinal filmlerin gösterildiği bu festival, film yapımcıları ve film endüstrisinin profesyonellerini bir araya getiren bir platform olarak öne çıkar.

TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, törende yaptığı konuşmada festivalin, duygu, düşünce, idrak ve tepkiyi harekete geçiren eserlerin duyurulduğu, gösterildiği ve ödüllendirildiği bir platform olduğunu vurguladı. TRT Özel Ödülü'nün Filistin için verildiğini belirten Sobacı, Filistin'in kanayan yarasına dikkat çekerek, dünya toplumunun insani bir sınavı başarısızlıkla geçtiğine şahit olduklarını ifade etti. İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği katliamı kınadı ve bu tür zulümleri meşrulaştıran bazı ülkelerin tavırlarını üzüntüyle gözlemlediklerini dile getirdi.

Sobacı, insani meselelere odaklanan sinemacıları Türkiye gibi dünyanın vicdani sesi olan bir ülkede ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını ve eserlerini paylaştıkları yerin insani çabalarla tanınmış bir Türkiye olduğunu söyledi. Aynı zamanda, Cumhuriyet'in yüzüncü yılını kutlayan ve bin yıldır bu coğrafyada esenlik için çaba sarf eden Türkiye'nin gücünü, teknolojisini ve iradesini mazlumlardan yana kullanmış bir ülke olduğunu vurguladı.

Sobacı, festivale bu yıl Türkiye, İspanya, Amerika, Fransa, Hindistan, Nijerya, Kırgızistan, Pakistan, Macaristan ve Filistin gibi birçok farklı ülkeden 370'den fazla film başvurduğunu belirtti. Savaş, çatışma, zorunlu göç, iklim değişikliği, gıda krizi gibi geniş bir yelpazede küresel meselelere odaklanan insani filmlerin festivalin bir parçası olduğunu ifade etti.

Festivalin bu yılki ödül kazananları şu şekildedir:

- Birincilik Ödülü: "Branka" (Macaristan) - Ákos K. Kovács

- İkincilik Ödülü: "Split Ends" (İran) - Alireza Kazemipour

- Üçüncülük Ödülü: "Displaced" (Kosova) - Samir Karahoda

- İklim Farkındalığı Ödülü: "The Sprayer" (İran) - Farnoosh Abedi

- TRT Özel Ödülü: "Night" (Filistin) - Ahmad Saleh

Ödül töreni, Filistinli yönetmen Ahmad Saleh'in video mesaj gönderdiği bir etkinlikle sona erdi, kazananlar ve katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirerek festivali noktaladılar.