Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Tek evi olanlara binlerce lira para iadesi! 5 yıllık geriye dönük ödeme yapılacak

Tek konutu olan tapu sahiplerinin beş yıl boyunca ödemiş oldukları emlak vergilerini geri alabilecekleri öğrenildi. Peki 31 Mayıs'a kadar ödenecek olan emlak vergisi iade nasıl alınıyor? İşte detaylar..

Yayın Tarihi: 25.05.2024 13:15
Güncelleme Tarihi: 25.05.2024 13:15

Tek evi olanlara binlerce lira para iadesi! 5 yıllık geriye dönük ödeme yapılacak

Tapu sahiplerine ilk emlak vergisi ödemesi 31 Mayıs'ta sona erecek. Ev ve arsa sahiplerinin ödediği emlak vergisi, gayrimenkul sahibi (ev, arsa, arsa gibi), kullanım hakkı sahibine ödenen vergi olarak değerlendiriliyor. Aynı zamanda paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisselerinin oranında vergi ödüyorlar.

Özellikle mülk sahipleri aynı yıl içinde Mart-Nisan-Mayıs (1. taksit) - Kasım (2. taksit) şeklinde ödeme yapıyorlar. Tapu sahiplerinin ödemesi gereken emlak vergilerine ilişkin bazı önemli detaylar bulunmaktadır.

Emlak vergisi ödemek zorunda olanların yanı sıra vergiden muaf olan bir kategori de bulunmaktadır. Resmi olarak yayınlanan bu koşulları karşılıyorsanız, milyonlarca insanı ilgilendiren emlak vergisi ödemesinden muaf olmanız muhtemeldir.

Kamu Denetçiliği Kurumu'nun (KDK) daha önce açıkladığı kararla, tek konut sahibi olan ve emlak vergisinden muaf olanlar da ödenen tutarı geriye dönük olarak beş yıl süreyle alabilecek.

Tek evi olanlara binlerce lira para iadesi! 5 yıllık geriye dönük ödeme yapılacak

EMLAK VERGİSİ GERİ İADESİ

KDK tarafından önceki kararı açıklanan birçok mülk sahibini ilgilendiren bu konuda paylaşılan bilgilere göre, özel konut sahibi vatandaşlar Emlak vergisi muafiyetinden yararlanıyor. 5 yıl geriye dönük olarak ödedikleri tutarın tamamını geri alma imkanına da sahip oluyorlar.

Kanuna göre, yüzölçümü 200 metrekareyi aşmayan bir eve sahip olan emekliler, gaziler, dullar, yetimler, şehitler, engelliler, ev hanımları, işsizler yılda iki kez ödenen emlak vergisinden muaftır. 14 Mayıs 2014 tarih ve 53210 sayılı karara göre belediyeler, vergi muafiyeti bilgisi olmaksızın ödenen emlak vergilerini 5 yıl süreyle iade edecek.

Muafiyet durumunuzu bilmeden 7 yıl boyunca emlak vergisi ödediğinizi varsayarsak, söz konusu ödemeleri geriye dönük şeklinde 7 yıl değil, yalnızca 5 yıl süreyle alabilirsiniz. 5 yıl sonra geçerlilik süresi devreye girecek ve kalan 2 yıl boyunca herhangi bir geri ödemeden yararlanamayacaksınız.